Test: 1 náramek, 14 dní výdrže, 120 sportů. Xiaomi Smart Band 9 vás nezklame

Xiaomi Smart Band 9 se řadí do kategorie chytrých náramků, které jsou cenově dostupné, a přitom nabízí překvapivě bohatou škálu funkcí. Tento náramek cílí hlavně na sportovně založené jedince, kteří chtějí mít přehled o svých aktivitách, ale zároveň nepotřebují složité multisportovní funkce, jaké nabízí prémiové sportovní hodinky od značek jako Garmin, Polar nebo Suunto. Pojďme se podívat, co Smart Band 9 přináší, jak se staví proti konkurenci na trhu a pro koho je vlastně určený.

Design a zpracování

Na první pohled zaujme Xiaomi Smart Band 9 svým jednoduchým, ale elegantním designem, který padne jak na mužská, tak ženská zápěstí, a dokonce i na větší děti. Displej AMOLED je o něco větší než u předchozí generace, a na úhlopříčce 1,73” ostřejší a živější zobrazení informací. Displej vypadá skutečně hezky a je dobře čitelný. Díky lehké konstrukci a pohodlnému textilnímu pásku je náramek příjemný na nošení i při dlouhých sportovních aktivitách nebo během spánku. Pásky můžete snadno měnit a já jsem měl k dispozici textilní pásek se suchým zipem, který se dobře dotahuje na ruce a je skutečně pohodlný. Oproti silikonovým páskům je potřeba počítat s tím, že ten textilní nasakuje vodu a po tréninku nebo sprchování vám tak může zmáčet rukávy.

Jednoduchost a lehkost jdou ruku v ruce s odolností. Náramek má úroveň vodotěsnosti 50M, což je ideální pro běžné plavání a sprchování. Ovládání je pouze přes dotykový displej a na Smart Band 9 nenajdete žádné tlačítko, takže zapnutí přístroje provedete přiložením k nabíjecímu kabelu.

Funkce pro sport a zdraví

Xiaomi Smart Band 9 přináší širokou škálu sportovních režimů, celkem až 120 různých typů aktivit. Ať už běháte, chodíte do posilovny nebo plavete, náramek zaznamená vaši aktivitu s poměrně dobrou přesností. Přestože nemá GPS modul, dokáže přesně měřit kroky a vzdálenost ve spolupráci s telefonem. Měření tepové frekvence probíhá optickým senzorem přímo na zápěstí a je relativně spolehlivé při běžných aktivitách, i když nějakou skutečně vysokou přesnost přece jenom od tohoto typu zařízení nemůžeme očekávat.

Náramek také sleduje spánek a nabízí užitečnou analýzu kvality spánku s rozdělením na jednotlivé fáze, což může být velkým plusem pro ty, kteří se snaží optimalizovat regeneraci po tréninku. Dále můžete měřit úroveň okysličení krve (SpO2) a sledovat tak například úroveň aklimatizace na nadmořskou výšku, pokud si náramek s sebou vezmete na horské túry.

Výdrž baterie

Jednou z velkých předností Xiaomi Smart Band 9 je výdrž baterie. Na jedno nabití vydrží až 14 dní při běžném používání, což je ve světě chytrých náramků velmi dobrý výsledek. Tato výdrž je samozřejmě ovlivněna tím, že náramek nepodporuje GPS přímo, ale používá GPS ze spárovaného telefonu. Při intenzivním využívání senzorů jako SpO2 nebo měření tepu v reálném čase se výdrž může snížit, ale i tak náramek obvykle vydrží přes týden bez nabíjení.

Integrace a aplikace

Aplikace Mi Fit (Xiaomi Wear) slouží jako hlavní platforma pro synchronizaci dat a analýzu tréninků. Je intuitivní a snadno použitelná, nabízí základní přehled o aktivitách, spánku a zdraví. Přestože postrádá některé pokročilé analytické nástroje, které bychom našli u aplikací jako Garmin Connect nebo Polar Flow, pro běžné uživatele poskytuje dostatek informací k monitorování kondice a zdraví.

Smart Band 9 také podporuje notifikace z telefonu, včetně zpráv a oznámení hovorů, což oceníte při každodenním nošení. Bohužel, náramek neumožňuje odpovídat na zprávy nebo volat, což je očekávatelné u zařízení v této cenové kategorii.

Závěr

Xiaomi Smart Band 9 je náramek, který uspokojí širokou škálu sportovců, od rekreačních běžců po fitness nadšence. I když neoslní pokročilými funkcemi jako GPS nebo sofistikovanými tréninkovými plány, nabízí skvělý poměr cena/výkon. Jeho hlavní předností je dlouhá výdrž baterie, slušné zdravotní funkce a elegantní design. Pro ty, kteří hledají jednoduchý, ale efektivní fitness náramek bez zbytečných komplikací, je Xiaomi Smart Band 9 skvělou volbou.

Xiaomi Smart Band 9

  • Displej: AMOLED, 1,73”
  • Výdrž baterie: až 14 dní
  • Sportovní režimy: 120+
  • Měření tepové frekvence, SpO2, spánku
  • Vodotěsnost: 5 ATM (50M)
  • Cena: 999 Kč

Pozitiva

  • Dlouhá výdrž baterie
  • Elegantní design a nízká hmotnost
  • Široká škála sportovních režimů
  • Dobré měření tepu a SpO2
  • Přijatelná cena

Negativa

  • Chybí vestavěná GPS
  • Omezené možnosti interakce s notifikacemi
  • Závislost na telefonu pro přesnější měření

Podobné příspěvky

Deník robotické cyklistky: třicítka překročena, rušení nočního klidu i kolo obalené jehličím

Testujeme Suunto Race S. Má se Garmin a Apple bát?

Menstruace jako superschopnost. Ženy při ni mají rychlejší reakce a méně chybují