Svaly

Natažený sval při sportu a léčba, svalová horečka

Fakt zvládnete dřep? Dokažte to v naší 30 denní výzvě.

Dřepkins i po 20 letech? Žádný problém! Když se hluboký dřep dělá správně, na bolavá kolena má dokonce blahodárný účinek! S čím ještě vám může tento cvik pomoci? V článku najdete 5 důvodů, proč se vrhnout na naší dřepovací výzvu. Věděli jste, že umí pomoci i s trávením? Tak čtěte dále!

Více

Jaro bez únavy. Několik osvědčených způsobů, jak znovu nabrat energii

Příroda se probouzí, ale vy jste jako praštění palicí? S nepříjemným rozpoložením, kterému přezdíváme jarní únava, se během března či dubna potýká většina z nás. Mezi typické příznaky patří svalová slabost, snížená chuť k jídlu, poruchy spánku a koncentrace, změny nálad, ztráta motivace, přecitlivělost na světlo, bolest hlavy či kloubů, ale i nevysvětlitelný smutek nebo podrážděnost. Náchylnější na tyto neduhy přitom bývají ženy a lidé trpící alergiemi. Přečtěte si, co za neoblíbeným fenoménem jarní únavy stojí a jak můžete zmírnit její průběh.

Více

Za tenhle cvik vás budou záda milovat. V jednoduchosti je krása

Jak vypadá typický den v životě takové páteře? Nejdřív sezení na kancelářské židli, kde tělo pozvolně sjíždí dolů, do hrbatého tvaru slavného zvoníka u Matky Boží. Po práci pár tisíc otřesů při běhu, nějaké to cvičení a ohýbání různým směrem. A večer zase trocha hrbení se na gauči nebo u stolu, než se konečně natáhne do postele. Je vám tahle nešťastná páteř povědomá? Tak ji s námi udělejte spokojenější!

Více

Běhání a analgetika: je růžová pilulka lepší než paralen? Odpovídá sportovní lékařka

Běhání může občas bolet. Stává se však normou, že je tato bolest řešena nikoliv odpočinkem, které by tělo potřebovalo, ale spíše farmaceutickou cestou. Co se se odehrává v těle člověka, který nedbá signálů svého těla a bolest stále potlačuje? O tom jsme si mimo jiné povídali s kardioložkou a sportovní lékařkou MUDr. Hanou Štefaničovou.

Více

Jakou mast použít na zánět šlach a jakou na výron v kotníku? Vybavte si lékárničku na dovolenou

Máte domácí lékárničku plnou mastí a krémů a když přijde úraz, natáhnete si sval nebo vás prostě jen něco bolí, střídáte všechny najednou dokud nějaká nezabere? Asi vám nemusíme říkat, že to není úplně správná cesta. Každá mast má svou účinnou látku, jinou dobu působení a jiný účinek. V extrémních případech byste si naopak mohli své poranění ještě zhoršit. Jakou mast použít na zánět šlach, výron kotníku nebo pohmožděninu? 

Více

Jak si sám namasírovat záda: čtěte si na „lotosových květech“

Od ztuhlosti a bolesti namožených zádových svalů může pomoci obyčejný tenisák, ale i pouhé ležení na speciální podložce Pranamat ECO. S fyzioterapeutkou Mgr. Kateřinou Honovou přinášíme tipy, jak k domácí masáži přistupovat, na co se jednotlivé pomůcky hodí a jak je používat, a kdy už raději oslovit odborníka.

Více

Král domácího ošetření svalů i šlach. Řekneme jak pracovat s rollerem neboli válcem

Sportování je obecně prospěšná věc, o tom netřeba pochybovat. Má to však jisté výjimky z pravidla – ostatně jako všechno. Základem je pochopit fakt, že sport bude pro vás prospěšný v případě, že jste na něj nachystaní. Pokud nejste, můžete si sportem i uškodit, jak tvrdí oblíbená teorie gaučového paradoxu fyzioterapeutky Kateřiny Honové. Přečtěte si její tipy jak cvičit či který roller používat.

Více

Hamstringy: co dělat, když vás tahají? Cviky pro běžce

Bolestivé stažení svalů zadní strany stehna, které jde až do křeče a přeruší váš trénink, nebo bolestivé pajdání s nemožností se ohnout a zavázat si botu. Tak třeba takto se může projevit problém s hamstringy. Co s tím, vysvětlí fyzioterapeutka Kateřina Honová.

Více