Zkušenosti s Pranamat ECO: Jen ležíte. Uvolní svaly, prohřeje i urychlí regeneraci

Červená záda po použití akupresurní podložky. Foto: Karolína Hornová

„Pranamatka“ v poslední době zaplavila sociální sítě a zaujala nejen svým krásným designem, ale i filozofií udržitelnosti a účinky. Vyzkoušeli jsme originální akupresurní podložku, zakusili, zač jsou toho rudá záda, a zjistili, co na ní všichni mají.

Akupresurní masáž využívá teorie akupunkturních bodů a někdy se jí také říká „akupunktura bez jehel“. Tlakem na specifické body je dosahováno uvolnění stažené tkáně, harmonizaci svalového napětí a tím i odstranění dlouhodobějších svalových bolestí a blokád. Prokrvení kůže a svalů, ke kterému při akupresurní masáži dochází, zlepšuje cirkulaci krve ve tkáních, působí i lokálně protizánětlivě a zamezuje pociťování bolesti stimulací tvorby endorfinů. Dlouhodobé působení tlaku uvolňuje kontrakce ve svalech a „uskřípnuté“ nervy. Pomáhá tak třeba i proti křečím svalů dolních končetin, které nejsou u běžců ničím neobvyklým. Kýžených výsledků je možno dosáhnout ručně, pomocí různých pomůcek, nebo také pouhým ležením na podložce – slovy klasika – v pohodlí domova. A právě to jsem vyzkoušela a o své dojmy z měsíčního polehávání na Pranamat ECO se s vámi podělím.

Proč ECO: Udržitelný proces výroby i recyklace

Akupresurní podložka je vyplněna kokosovým vláknem. Jde o zcela přírodní, prodyšný materiál, který nehromadí prach a vlhkost (a je tedy přirozeně antibakteriální). Kokosové vlákno se nedrolí a je mimořádně odolné. (Výrobce garantuje záruku 5 let na své výrobky.) Kokosová výplň je uložena v jemném bavlněném obalu s certifikací Oeko-Tex, který prodlužuje životnost výplně.

„Přesýpavou“ výplň polštáře pak tvoří přírodní pohankové slupky. Potahy všech masážních doplňků Pranamat jsou vyrobeny z lněné tkaniny, barvené přírodními barvivy. Potahy je možné prát v ruce. Masážní „květy“ z odolného recyklovaného plastu vydrží (oproti levnějším verzím podložky) dlouhé roky. Ke tkanině jsou přímo připájeny – není tedy použito žádné závadné lepidlo.

Všechny doplňky jsou vyrobeny za přísně etických podmínek na území Evropské unie, konkrétně v lotyšské Rize. Na rozdíl od podobných produktů jiných značek si u Pranamat můžete být zcela jisti, že investujete do eticky, ekologicky i zdravotně nezávadného originálu, a nekupujete produkt, jehož nižší cena je vykoupena nižší kvalitou a co hůř – také třeba neetickými pracovními podmínkami.

Ekologicky odpovědná je i výroba – továrna Pranamat používá pro svůj provoz pouze obnovitelné zdroje energie. Výplňové materiály jsou vedlejší produkty zpracování pohanky a kokosu, které v podložce získávají „druhý život“. Podložka je také stoprocentně recyklovatelná – je nicméně vyrobena tak, aby byla výjimečně odolná a k případné recyklaci došlo až za mnoho let.

Pranamat ECO – náplň polštáře z pohankových slupek. Foto: Karolína Hornová
Pranamat ECO – náplň z kokosových vláken. Foto: Karolína Hornová
Co Pranamat ECO slibuje?
V rámci studie účinnosti akupresurní podložky Pranamat byla provedena studie, v jejímž rámci uživatelé testovali podložku po dobu minimálně 15 minut denně. Po 30 dnech se podělili o svoje pocity a poznatky:
·        93 % účastníků potvrdilo účinek při úlevě od bolesti zad
·        97 % osob se snížilo svalové napětí a křeče v oblasti zad
·        80 % účastníků potvrdilo pozitivní vliv v rámci prevence bolestí hlavy
·        90 % dotázaných uvedlo znatelnou úlevu od stresu a napětí
·        95 % osob mělo lepší a hlubší spánek
·        95 % uživatelů, trpících migrénami, zaznamenalo ustoupení bolestí hlavy
·        83 % osob pocítilo více energie a méně únavy

Recenze Pranamat ECO

Když jsem podložku Pranamat viděla poprvé na fotografii, zaujala mě designem, ale také trošku odradila cenou: Základní podložka stojí 3 000 Kč a set s polštářem, který jsem testovala, vyjde na 5 200 Kč. „A přitom taková blbost,“ chtělo by se mi říct. Fotky do ruda „zpracovaných“ zad i pochvalné komentáře (nejen od influencerů, ale mých kamarádů, kteří si podložku poctivě sami koupili) mě ale nakonec přiměly vyzkoušet doslova na vlastní kůži, jaké zázraky tedy ta podložka umí.

Co se týče ceny, přestala jsem pochybovat ihned po vybalení. Podložka Pranamat se velmi kvalitně zpracována: Rovné a přesné švy, dokonalé prošití, žádné čouhající nitky. Napevno „navařené“ masážní hlavice, které nelze od potahu odtrhnout ani za použití síly nebo ostrých předmětů. (Zkoušela jsem!) Líbivé, ale decentní zpracování, díky němuž mohou podložku i největší estéti ponechat pohozenou na gauči, aniž by narušila jejich do bezvědomí vyladěný interiér.

Se vzhledem jsem spokojená a přesvědčila mě i jemná, zcela přírodní vůně podložky, která mě utvrdila v tom, že nebudu svou jemnou a citlivou kůži pokládat na nějaký uměle navoněný materiál, uvolňující škodlivé nebo alergenní látky. I plast masážních hrotů garantuje nezávadnost – ze stejného materiálu se vyrábějí třeba dětské hračky nebo zdravotnické vybavení. Jediné, co mě na první „omak“ rukou zarazilo, byla nečekaná ostrost hrotů: „Jak mám na tomhle proboha vydržet ležet 15 minut?!“

Akupresurní podložka Pranamat ECO. Foto: Karolína Hornová
Lněný povlak podložky Pranamat ECO. Foto: Karolína Hornová

„Jau! Hmmm…“

Asi takhle nějak by šla popsat první reakce z ulehnutí na Pranamat ECO. Na první dotyk a při pozvolném ulehávání cítím až nepříjemné bodání tisíců jehliček; když se ale usadím a přestanu hýbat, začne se po zádech rozlévat příjemné teplo, ne nepodobné tomu, které si tak ráda užívám v sauně. Váha se rozloží po desítkách květů (které ovšem mají do hladka zaoblené „hroty“), svaly se postupně uvolňují, a akupresurní výstupky působí hlouběji a hlouběji ve svalech.

Hned napoprvé zvládám deset minut, po týdnu už nemám problém s dvaceti, které výrobce doporučuje pro optimální účinek. „Jau! Co to proboha je?!“ nebo: „Co to tady máš za fakírskou podložku!“ a „Na tom jako ležíš, jo?“ To byly nejčastější reakce mého okolí na novou „hračku“. Po vyzkoušení už ale mluvili jinak: „To je docela příjemný!“ a „Jak to že to pak přestane bolet?“. Působení podložky tkví v hlubokém uvolnění svalů a efektu plošného rozložení hmotnosti.

Je pravda, že při ulehání je potřeba se trošku soustředit – mně pomáhá pomalé, „vědomé“ dýchání, které využívám třeba i při otužování. Pak už stačí jen ležet a nijak se nevrtět (pohyby zad po hrotech kůži nepoškrábou, neublíží, ale prokrvená kůže je citlivější a může to být trochu nepříjemné). Pro mě se z každovečerního ležení na „pranamatce“ za poslechu oblíbených podcastů stal příjemný večerní rituál, na který jsem se začala doslova těšit – a pocítila jsem i účinky. Jaké?

Účinky akupresurní podložky: Především uvolnění

Pravidelně běhám a cvičím pilates, ale také jezdím na kole a zhruba šest hodin denně prosedím u počítače – moje texty vznikají často na gauči s notebookem na podložce, tedy v pozici, za kterou by mě můj ortoped určitě nepochválil. Jsem si toho vědoma, zároveň se mi v této poloze pracuje prostě nejlépe. Ať už po práci nebo delší vyjížďce v „krajně nepřirozené pozici“ (jak nazývá moje máma posed na silničním kole) se záda občas ozvou: Bolestí v bedrech, oblasti trapézu a samozřejmě šíje.

Je to taková ta bolest, která přejde. Člověk s ní nejde k lékaři a návštěva maséra je pro mě něčím, na co nedokážu myslet pravidelně. V Pranamat ECO jsem našla řešení. Výrobce podložky garantuje 30denní lhůtu na vyzkoušení – je to doba, za kterou by měly být patrné účinky. Já jsem ty první zaznamenala už zhruba po týdnu pravidelného používání. Lepší spánek potvrdit nemůžu, protože spím od přírody jako dřevo, ale podstatně uvolněnější záda po ránu jsem cítila.

Zmíněný účinek je pro mě velkým plus, protože ranní ztuhlost (především po aktivním dni) bývala u mě samozřejmostí. Po měsíci večerního rituálu v kombinaci s (pro účely této recenze záměrně každodenním) nevhodným sezením u počítače pozoruji i jisté kompenzační účinky – záda mě při práci buď nezačnou bolet vůbec, nebo alespoň později než obvykle. Podložku a polštář jsem používala ale i cíleně v rámci regenerace po výkonu – skvělé uvolnění poskytla i při podložení lýtek po běhání.

Akupresurní podložka prokrví pokožku i svaly pod ní. Foto: Karolína Hornová
Akupresurní „lotosové květy“ podložky Pranamat ECO. Foto: Karolína Hornová

Pranamat ECO: největší výhody a (mírná) rizika

Na uvolnění ztuhlých zádových svalů po cvičení jsem vždy používala masážní roller, na který nedám dopustit ani po pořízení podložky. Používám ho ale především cíleně, ne pravidelně. Velkou výhodou akupresurní podložky je fakt, že ji lze používat opravdu denně, a spojit to s další oblíbenou činností – četbou, sledováním filmu nebo poslechem hudby. Tato spojení „příjemného s užitečným“ miluju – krátí to čas a zvyšuje dobrý pocit z toho, že jsem pro sebe udělala něco dobrého navíc.

Případné nevýhody asi nelze hledat u podložky jako takové, jako spíš v technice používání a manipulaci s ní. Pokládat se na ni je radno opravdu pozvolna a co nejvíce „kolmo“ k výstupkům – jinak zakusíte nepříjemně škrábavý pocit. Jednou se mi „povedlo“ si o ni nepříjemně odřít loket: Při zvedání jsem se nechtěně zapřela loktem o masážní květ (místo o zem vedle podložky) a paží mi projela bolest, kterou bych nikomu nepřála. Když ale dodržíte základní pravidlo – pracovat s podložkou vědomě a ne zbrkle – jsou její účinky i samo užívání veskrze pozitivní a bezpečné.

Akupresurní podložku (na rozdíl od válce nebo myofasciálního míčku) ale prakticky nemůžete používat „špatně“. Prostě ležíte a působení tlaku pomůže samo – a pokud vás problému nezbaví zcela, rozhodně neublíží. Je vhodným doplňkem dalších technik nebo cvičení (jógy, pilates ale i posilování) a to jak pro zahřátí před aktivitou, tak v rámci regenerace. Osobně jsem ocenila i hřejivý efekt, který mi pomohl se příjemně naladit na spánek v ložnici, kde mám na noc 18 stupňů i méně.

Podobné příspěvky

Čím jarní únavě nakopat zadek a posílit imunitu? Poradíme vám, jak se vyznat v doplňcích stravy

Prolamujeme tabu. Ztráta menstruace (nejen) u sportovkyň

Běhání a alkohol: vražedné kombo, nebo kamarádská dvojka?