Jak vybrat dítěti boty na běhání? Ohebné, lehké a další rady

Dítě potřebuje do určitého věku botu jen jako ochranu nohy. Foto: Magdaléna Onrášová

Vybrat dítěti vhodnou běžeckou obuv je ještě těžší, než když ji vybíráme sobě. Musíme se spolehnout na pocit, který nám ratolest sdělí. Existují však kategorie, podle kterých se můžeme a měli bychom se řídit, aby byl výběr úspěšný a dětské chodidlo taková bota neničila. Na ty jsme se s podologem MUDr. Jiřím Markem zaměřili.

Než vezmeme do rukou botu z regálu, měli bychom si uvědomit, kdo ji bude nosit. Dítě má jinou váhu než dospělý, a tedy i hmotnost boty by měla být odpovídající. Zkuste si potěžkat a porovnat různé modely a rozdíl určitě pocítíte. Vybíráme samozřejmě lehké boty.

Flexibilita

Musíme si také uvědomit, že dětské chodidlo se do 4,5 let věku vyvíjí, ale je to značně individuální, může to být i déle. Děti obuv tedy teoreticky nepotřebují. „Měla by to být spíš ochrana nohy před zraněním, která umožňuje maximální rozsah pohyblivosti všech kostí, kloubů, svalů a šlach nohy a kotníku. V takových botkách nemůže být samozřejmě ‚ortopedická vložka‘, ta je určena pouze pro ‚nemocnou nohu‘ s takovou poruchou postavení nohy a kotníku, že by tělo poškozovala,“ vysvětluje podolog Jiří Marek.

Co to v praxi znamená? Dítě na botu působí nižší hmotností, potřebuje na běhání o to ohebnější botu, která dovolí co nejpřirozenější pohyb, nikoliv tuhou.

Odpružení

„Odpružení a tlumení obuvi a bot na běhání přichází až s věkem a váhou. Je-li dítě těžší, pak samozřejmě dříve. Je to dáno dobou pohybu a daným terénem. Tyto dva aspekty se prolínají,“ říká MUDr. Marek a dodává, že obecně lze uvést (a platí to i pro dospělé), že čím je terén pružnější a relativně nerovnější, tím menší odpružení boty dítě potřebuje … až po „barefoot“. Záleží také na době pohybu na daném terénu. Je tedy rozdíl, zda běhá po asfaltu nebo po lesních pěšinách zasypaných jehličím.

Pro běžecké boty je určitá míra měkkosti a flexibility stejnou nutností jako stabilita paty, kterou zajišťuje patní miska, do které správně chodidlo zapadá jen při dobře zvolené velikosti.

Velikost

Větší velikost škodí stejně tak, jako příliš těsná obuv. Při takovém zkoušení už ale ztratil nejeden rodič vlasy a nervy. Také je nutné dodat, že v případě běžeckých bot se nevyplatí kalkulovat s tím, že ‚do toho doroste‘. „Ve větší obuvi se noha pohybuje sem-tam, nedrží pozici a nutí prsty do obranného skrčení. Následně pak vznikají bolesti kotníku a lýtka a otlaky na nohou, nejen na ploskách,“ varuje ortoped a dostává se tak k tématu, jak správnou velikost vybrat.

„Obkreslíme nohu na papír na podložce a přidáme 1,2 centimetru,“ sděluje nejjistější způsob zajištění správné velikosti. Šablonu přiložíme k vyjmuté vložce boty. Dítě nechte po prodejně proběhnout ve více modelech a jeho pocit nám také mnohé napoví. Musí mu sedět a cítit se v nich dobře.

MUDr. Jiří Marek je lékař a podolog který sám běhá. Věnuje se lékařské aktivní fyzioterapii, je odborník přes myoskeletální medicínu, tzv. Pražská škola. 

Jak vybrat běžecké boty pro dospělé? Přečtěte si tento článek specialisty Vítka Kněžínka.

Podobné příspěvky

Nádech, výdech! Tři dechová cvičení, která zklidní mysl a dostanou z vás to nejlepší!

Úvod do světa Low Carb. Cukry, tuky, bílkoviny. Pochopte svoje tělo a zhubněte

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!