Nebuďte o víkendu jedni z „nich“ aneb desatero pohybu v zimní přírodě

Berte hory s respektem, ať je zima nebo léto. Foto: Vít Kněžínek

V posledních dnech se nám tady rozmohl takový nešvar. Na horách panuje ladovská zima a i díky lockdownu vyráží na túry obrovské množství lidí. Mnozí z nich ale vůbec netuší, do čeho se pouští a jejich výlety končí pod dohledem horské služby.

Odstrašujícím příkladem jsou “turisté” v teplákovkách a botách do města. Pořádný průšvih se ale může stát i zkušenému běžci, který zasněžené hory a mrazivé teploty podcení. Krkonoše, Šumava, nebo Beskydy nejsou Tatry a už vůbec ne Alpy. To ale neznamená, že se nemůže vůbec nic stát. Proto jsme pro vás připravili desatero zimního pohybu v horách, které vám připomene ty nejdůležitější zásady, které není radno zanedbávat.

  1. Mějte u sebe mobilní telefon o kterém jste si jistí, že bude plně funkční i v mrazech.
  2. Do telefonu si nainstalujte aplikaci Záchranka.
  3. Vždy si předem zjistěte, jaké na plánované trase panují podmínky a podle toho uzpůsobte své vybavení.
  4. Vyrážejte ve skupině. Snažte se minimalizovat čas, kdy se po horách pohybujete bez doprovodu.
  5. Vždy si prostudujte předpověď počasí. V horských střediscích se nebojte kontaktovat místní stanici horské služby s konzultací plánované túry, nebo běhu.
  6. Zapomeňte na pravidlo, že méně, je někdy více. V zimních měsících na horách je vždy lepší nést s sebou i výstroj, kterou dost možná nebudete potřebovat – čelovka, nesmeky, náhradní zateplovací bunda apod.
  7. Noste u sebe alespoň dva kusy izotermické fólie. Jeden pro pomoc druhému, druhý pro sebe.
  8. Mějte s sebou dostatek jídla a pití. Běh ve sněhu je mnohem pomalejší a mnohem náročnější. Zároveň budete mít minimum možností doplnit proviant po cestě.
  9. Myslete na to, že vám voda může velmi snadno zamrznout a ocitnete se bez pití. Řešením mohou být izolované lahve, nebo izolace na hadičku od hydrovaku.
  10. Potlačte své ego a nebojte se otočit zpátky domů, pokud se podmínky ukáží být náročnější, než jste čekali. Sebemenší komplikace může v tomto okamžiku znamenat velký problém.

Některé body se mohou zdát jako příliš opatrné. Hory ale nemají v povaze odpouštět a v zimě to platí dvojnásob. Může se stát, že desetkrát vyběhnete a vše půjde hladce a přesně podle plánu. Bylo by ale velmi neopatrné nechat se uchlácholit a další výběhy a túry brát na lehkou váhu.

Podobné příspěvky

Fakt zvládnete dřep? Dokažte to v naší 30 denní výzvě.

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!