Hmotnost běžeckých bot: co můžeme považovat za lehkou botu a o kolik zrychlíme

Foto: Magdaléna Ondrášová

Kolik musí vážit běžecké boty, aby se daly označit jako těžké? Nebo naopak lehké? Hmotnost vybavení je u vytrvalostních sportů odvěké téma. V běhání se sice jen málokdy dostaneme do podobných extrémů jako například v cyklistice, ale i tak chce každý botu co nejpohodlnější a co nejlehčí. Možná vás proto překvapí, že hmotnost bot sice není úplně zanedbatelná, ale má mnohem menší vliv, než si většina lidí myslí.

Jaký má vliv hmotnost bot na vaši rychlost?

Než se vrhneme na hodnocení toho, jaká hmotnost znamená, že jsou boty ještě lehké, nebo už těžké mi dovolte krátkou odbočku k tomu, jak to vlastně s hmotností u bot funguje. Na toto téma existuje hned několik studií, které jasně popisují vztah mezi hmotností bot a energetickou náročností, respektive rychlostí běžce.

Problematika vztahu hmotnosti a rychlosti zajímala několik sportovních vědců a my tak máme k dispozici velmi povedené studie. Tyto studie jednoduše a přesně popisují, jak to všechno funguje. Nejvíce aktuální práci má na svědomí Rodger Kram a jeho tým z univerzity v Boulderu. Kramova studie potvrdila to, co se ví už od osmdesátých let, kdy vznikaly první práce na toto téma a sice, že existuje přímý vztah mezi hmotností bot a energetickou náročností. To asi není nic překvapivého, na rozdíl od toho, že tento vztah sice není zanedbatelný, ale zároveň je mnohem menší, než si většina lidí představuje. 

Sto gramů hmotnosti navíc vás zpomalí o necelé jedno procento. Při desítce za čtyřicet minut vám o sto gramů těžší boty přidají zhruba 20 vteřin navíc. A naopak, lehčí boty by měly váš čas stejnou měrou zrychlit. Na hmotnost bot budou více náchylní pomalejší běžci s horší technikou a vyšší vertikální oscilací (při každém kroku se musíte více nadnést a váha bot vás táhne o to víc zpátky k zemi), zatímco vyběhaní atleti nejsou vyšší hmotností bot ovlivněni tolik.

Zdá se vám 20 vteřin na desítce jako velký rozdíl? Možná ano. Stogramový rozdíl mezi botami je ale extrémní a drtivá většina dostupných modelů má mezi sebou mnohem menší rozdíly.

Kolik váží běžecké boty? 

Nejlehčí modely na trhu se pohybují okolo 190 gramů, zatímco ty nejtěžší váží okolo 330 gramů. Bráno pro velikost UK8. Největší absolutní rozdíl je tedy cca 150 gramů. Pod dvě stě gramů ale obvykle váží jen několik málo závodních speciálů, zatímco přes tři sta gramů se dostane jen několik málo krosovek, nebo robustních silničních objemovek. Medián se pohybuje okolo 250 gramů, plus mínus.

Jen velmi malé množství bot pak opustí mantinely 230 až 290 gramů a reálný vliv v tomto rozpětí je tak okolo půl procenta v rychlosti běhu. Nebo chcete-li deset vteřin na desítce při tempu 4:00 na kilometr. Jedna vteřina na kilometr. Stačí drobná terénní nerovnost, lehký protivítr, nebo krátký kopec a vliv těchto okolností na vaši rychlost bude mnohem větší, než vliv vašich bot. Ke kategorizaci dle váhy se vrátíme ještě později.

Hmotnost nejsme schopni vnímat chodidly

Další zajímavá věc, na kterou sportovní studie přišly je, že nejsme schopni vnímat hmotnost bot jinak než rukama. S botami na nohách zkrátka pouze jeden z osmnácti běžců pozná, že je bota lehčí, nebo těžší, než jiný model. Budete-li držet boty v rukách, pak si rozdílu snadno všimnete, ale kdyby vám boty někdo obul přímo na nohy a zeptal se vás na hodnocení hmotnosti, pak nemáte šanci odpovědět správně jinak než tipováním.

S těmito řádky nejspíš nejeden čtenář nebude souhlasit, ale není nic snazšího než slepý test, kdy můžete poprosit své blízké, ať vám obují na nohy různé boty, vy vyjádříte svůj názor k hmotnosti a pak boty jednu po druhé zvážíte. Předpokladem tohoto testu je, že budete obouvat boty, jejichž (vzájemnou) hmotnost neznáte, což se ale dá obejít zavázanýma očima.

Rozdělení bot podle hmotnosti

Vraťme se ale k hodnocení hmotnosti bot. Jak už bylo řečeno, vliv váhy na výkon není příliš velký. Máme-li ale boty přece jenom klasifikovat, pak opět bráno pro velikost UK8:

  • extrémně lehké modely váží pod 200 gramů,
  • spíše lehčí modely 200 až 240 gramů,
  • standardní hmotnost se pohybuje v rozmezí 250 až 290 gramů,
  • za těžké můžeme považovat boty vážící 300 gramů a více. 

Rozpětí hmotností u každé kategorie bot – závodní, objemové, nebo krosové je obrovské a nedá se přesně vymezit. Při výběru, je-li pro vás hmotnost důležitá, proto vždy porovnávejte konkrétní konkurenční modely. Nezapomínejte ale na skutečnost, že nižší hmotnost obvykle znamená o poznání nižší životnost celé boty.

Ve větší nevýhodě budou muži s velkými chodidly (UK11 až 15), protože s rostoucí velikostí logicky roste i hmotnost bot. Naopak lidé, nejčastěji ženy, s drobnýma nohama (UK4 až 6) mohou hmotnost úplně pustit z hlavy, jelikož rozdíly jsou zde minimální. 

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2