Úvod Inspirace Kdo je kdo mezi českými vytrvalci. Průkopník Homoláč, „kyborg“ Paloncý, mladé naděje a další

Kdo je kdo mezi českými vytrvalci. Průkopník Homoláč, „kyborg“ Paloncý, mladé naděje a další

od Adéla Ptašková

Znáte současnou českou běžeckou špičku? Pojďme si udělat jasno v českém vytrvaleckém rybníku! Spoiler alert – čím delší a divnější závody, tím je pravděpodobnější, že na stupních vítězů stane Čech. Onen extrémismus máme zřejmě v povaze.

Maratonec Jiří Homoláč přístupný nám hobíkům

Nejprve se ale podíváme na klasický silniční běh. Budeme-li za vytrvalce považovat sportovce, kteří pravidelněji běhají alespoň maratonskou vzdálenost, nelze začít nikým jiným než Jiřím Homoláčem (*1990). 

Byť má tento český reprezentant možná již své největší úspěchy za sebou, je zřejmě nejznámějším českým běžcem, kterého má v povědomí i širší neběžecká veřejnost. Je tomu tak zřejmě díky jeho dlouholeté reprezentaci České republiky i jeho aktivitě na sociálních sítích. Jiří je rovněž průkopníkem trénování v Keni, kam postupem času začalo jezdit čím dál tím více českých běžců, a to nejen na profi úrovni. Jiří Homoláč běhá od desítky po maraton a na všech těchto vzdálenostech se dlouho držel na špici, alespoň co se českých běžců týče. Poslední dobou sice není jeho dominance taková jako dříve, nicméně má pořád ambice běhat rychle a své rekordy ještě vylepšit (a třeba nás ještě všechny překvapí!).

Ve svých jednatřiceti letech má však otevřená také zadní vrátka v podobě běžeckých kempů pro hobíky, které pořádá se svým trenérem Robertem Štefkem. Běžečtí nadšenci tak mají šanci se s těmito osobnostmi setkat a nasát od nich nějaké to know-how. 

Na nejen maratonských tratích se Jiří Homoláč nejčastěji pral o prvenství s Vítem Pavlištou a  Petrem Pechkem (*1983). Druhý jmenovaný je z této trojice nejstarší a je snadno zapamatovatelný především díky svému specifickému běžeckému stylu, který nepatří mezi ty nejúhlednější. Byť by si člověk mohl klást otázku, jak tato lehce pokřivená postavička může vůbec běhat větší vzdálenost, Petr Pechek to nejenže zvládá, ale dokonce to dotáhl na několikanásobného mistra i vicemistra ČR v maratonu. 

Letos však českému maratonu vládne Vít Pavlišta (*1985), který květnové mistrovství ovládl v čase 02:18:28. Na rozdíl od Jiřího Homoláče se jedná o běžce amatéra, který trénuje při práci a nadto je  otcem dvou malých dětí. V kontextu tohoto jsou jeho výkony ještě obdivuhodnější. Pod nynějším vedením trenéra Jana Pernici (přečtěte si náš rozhovor s tímto trenérem o botách z 3D tisku) Vít ve svých pětatřiceti letech jistě ještě neřekl své poslední slovo a vzhledem ke stále stoupajícím výkonům o něm ještě pár let uslyšíme.

Eva Vrabcová Nývltová a další mladé naděje

Zatímco mezi muži se národní tituly rozdělují nejčastěji mezi tři výše uvedené běžce, kterým však světová špička stále uniká, mezi ženami to je o něco zajímavější. Začít musíme samozřejmě Evou Vrabcovou Nývltovou (*1986). Tato bývalá běžkyně na lyžích v roce 2016 běžky definitivně odhodila a běhala už jen po svých. Změna sportovní disciplíny přinesla ovoce a Eva se stala nejlepší českou vytrvalkyní. Je držitelkou národního rekordu, který zaběhla v Berlíně v roce 2018 (2:26:31). V dubnu 2020 se stala matkou prvorozené Adély (podívejte se, jak Eva cvičí v tomto článku), přičemž hned při prvním startu po pauze zaběhla na pražském maratonu olympijský limit, a to v parádním čase 2:27:07. Vysněná olympiáda v Tokiu se však Evě nepovedla – vlivem zranění závod nedokončila a až nyní opět začíná s pozvolným tréninkem. 

Na olympiádu se dokázala kvalifikovat také Marcela Joglová (*1987). Tato klatovská rodačka na sebe výrazněji upozornila pěkným dvacátým místem na mistrovství světa v atletice v Dauhá. V dubnu 2021 se výkonem 2:28:16 zařadila na třetí místo českých historických tabulek za Evu Vrabcovou Nývltovou a Alenu Peterkovou. Olympijský maraton zaběhla z českého tria nejlépe a je téměř jisté, že i o ní ještě uslyšíme.

Třetí do olympijské party přibyla Tereza Hrochová (*1996), která se kvalifikovala v pouhých dvaceti pěti letech. Je až těžko uvěřitelné, že olympijský limit zaběhla Tereza hned při svém debutu na maratonské trati (2:29:06). 

Stanovený kvalifikační limit splnila rovněž Moira Stewartová (*1995), která za Terezou Hrochovou zaostala o 22 sekund a doplatila na pravidlo umožňující start na hrách pouze třem závodnicím z jedné země. Moira má nicméně pouze dvacet šest let, takže ta nejlepší vytrvalecká léta má teprve před sebou. To ostatně potvrdila před pár dny 17. října 2021, když na italském půlmaratonu zaběhla nejrychlejší čas české historie – 1:10:16. Jelikož však trať nesplňovala kritéria World Athletics, je oficiální držitelkou českého rekordu stále Eva Vrabcová Nývltová s časem 1:11:01.

Mužskému ultra kraluje Radek Brunner

Opusťme nyní maratonské vody a vydejme se ještě dál, mezi vytrvalce běhající ultra. Tam totiž mají Češi jméno a patří mezi světovou špičku. Jedním takovým je bezesporu Radek Brunner (*1974). Tento běžec se zapsal do historie, když letos popáté v řadě stanul na stupních vítězů na Spartathlonu. Jedná se o 246 kilometrů dlouhý závod z Athén do Sparty s historickým podtextem. Radek letos doběhl jako druhý, stejně jako v letech 2017 a 2018. V roce 2016 a 2019 skončil třetí. Byť je pro něj prvenství nejspíše zakleté, pódiové umístění pětkrát po sobě na tomto extrémním závodu je rarita. Hned za Radkem pak letos doběhl další Čech, Milan Šumný (*1976), který tak vylepšil páté místo ze své premiérové účasti v roce 2019. Letošní Spartathlon byl vůbec pro naše barvy veleúspěšný, neb v první dvanáctce byli hned čtyři Češi (kromě výše zmíněných také šestý Jiří Horčička a dvanáctý Marek Jirásek). 

Kromě Spartathlonu byl letos Radek Brunner úspěšný také například na mistrovství ČR v běhu na 24 hodin, kde mezi Čechy skončil první s 255 km na kontě. Mimochodem, hned za ním se umístili jeho již zmínění kolegové ze Spartathlonu, Jiří Horčička a Milan Šumný. Radek MČR vyhrál i loni, nicméně držitelem českého rekordu je Ondřej Velička (*1983), který v roce 2019 uběhl vzdálenost 265,646 km. 

Přečtěte si o neuvěřitelném průběhu ultramaratonu v karanténě, kterého se Radek Brunner účastnil a skončil s hořkou pachutí. Více v článku.

Ženské ultra a Radka Churaňová

Také mezi ženami má Česko zastoupení mezi vytrvaleckou elitou. Velký poprask sklidila v roce 2019 v běhu na 24 hodin Radka Churaňová (*1977), která nejenže stanovila český rekord na 12 i 24 hodin (140,367 km, respektive 251,498 km), ale rovněž předběhla všechny muže až na vítězného Bulhara. Zajímavostí je, že tuto českou vytrvalkyni trénuje právě Radek Brunner…

Před Radkou Churáňovou byla držitelkou českého rekordu na 12 hodin Kateřina Kašparová (*1986), která rovněž zabodovala na Spartathlonu, odkud v roce 2018 přivezla stříbro.

Adventure race a Pavel Paloncý

Tento článek, který uvádí přehled současné vytrvalecké tuzemské špičky, zakončíme posledním běžcem, který působí trochu jako přírodní úkaz. Pavel Paloncý (*1984) je sportovec, dobrodruh a pro některé hlavně blázen. Účastní se extrémních závodů, za všechny zmiňme třeba The Spine Race – 431 kilometrů dlouhý závod je považován za nejtvrdší svého druhu. Pavel odtud v posledních letech přivezl hned tři první místa. Velký úspěch zaznamenal také na Mistrovství světa v ultra variantě Spartan Race, kde v roce 2017 skončil druhý.

Z předchozích řádků je zřejmé, že česká vytrvalecká scéna má pořád co nabídnout a Češi se ve srovnání se světem rozhodně neztratí. Vynikáme zejména v ultra závodech, nicméně vzhledem k nastupující mladé generaci máme naději na slušné výsledky také na klasických silničních tratích.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky