Recenze: 8gramový diblík změří váš běžecký výkon lépe, než „tepák“. Stryd Next Gen mě nadchl, umí ještě víc

Upevnění Stryd Next Genu na botách. Foto: Karel Holub

Běhání s využitím měření výkonu je mezi běžci stále oblíbenější, a to hlavně proto, že nabízí přesnější určení intenzity běhu ve srovnání se zónami srdečního tepu. Měření výkonu je samozřejmě dobře známé mezi cyklisty a wattmetr je nedílnou součástí každého lepšího silničního stroje. Takže když jsem měl možnost vyzkoušet, jak se běhá s měřičem výkonu Stryd Next Gen, neváhal jsem ani chvilku.

Běhám sice hlavně pro radost, ale také se rád šťourám v datech a naměřených hodnotách. Nedělám si sice iluze, že by mě nějaký další senzor výrazně v mých výkonech posunul, ale proč si nevyzkoušet, co všechno umí tyhle chytré mašinky měřit a co mi řeknou o tom mém ťapkání po silnicích a lesních cestách. Běhám 80 až 100 kilometrů za týden a jsem rád za každý podnět, který mi pomůže ozvláštnit celkem rutinní tréninky. Takže jsem s chutí vyzkoušel i tréninkový plán, který umí připravit aplikace Stryd.

Od měření běžeckého výkonu jsem si sliboval přece jenom přesnější hodnoty, než z měření tepové frekvence. Důvodem je skutečnost, že tepová frekvence je zpožděný ukazatel a může být ovlivněna různými vnějšími faktory, jako je teplota, denní doba, spotřeba kofeinu a úroveň hydratace. To může vést k rozdílům mezi skutečně vynaloženým úsilím a měřenými hodnotami tepové frekvence.

Oproti tomu je běžecký výkon okamžitým měřením bez zpoždění a poskytuje v reálném čase představu o úsilí, které je při běhu vynakládáno. Se stoupajícím tempem se současně zvyšuje i výkon, což běžcům umožňuje snadno upravovat úsilí.



Použití měřičů výkonu, jako je například Next Gen Stryd, navíc zohledňuje vliv větru na běžecký výkon. Například běh v protivětru vyžaduje k udržení stejného tempa větší výkon. Na měření výkonu je to vidět téměř okamžitě. Na měření jen s využitím tepové frekvence je to složitější – hlavně po nahrání tréninku do běžeckých aplikací, které „vidí“ jen zvýšenou tepovku při relativně pomalejším tempu, a mohou to vyhodnotit jako pokles formy. Z měření výkonu s využitím kompenzace protivětru je ale zřejmé, že tepovka byla v daném úseku zvýšená kvůli větru.

Stryd Next Gen

Stryd nové generace je špičkové, lehké zařízení (má hmotnost pouze osm gramů) určené pro běžce, kteří chtějí sledovat a zlepšovat svůj běžecký výkon. Připevňuje se na tkaničky běžeckých bot a je vybaven několika senzory a akcelerometry, které měří a vypočítávají běžecký výkon v reálném čase.

Zařízení Next Gen Stryd nejenže sleduje běžecký výkon, ale poskytuje také množství dalších ukazatelů včetně tempa, kadence, síly větru, doby kontaktu se zemí, délky kroku, vertikální oscilace, údaje o běžecké formě a dalších.

Všechna tato data se zaznamenávají a ukládají interně a po dokončení běhu je lze nahrát do chytrého telefonu. V reálném čase je lze zobrazit také na oblíbených sportovních hodinkách, včetně hodinek Garmin, COROS, Apple Watch a dalších.

Já sám jsem Stryd New Gen používal společně s hodinkami Garmin Fénix 6 Pro a tahle kombinace funguje velmi dobře. Na hodinky je možné přidat jak datové pole, tak samostatnou aplikaci Stryd. Oboje najdete v Connect IQ store. Využití datového pole je plně intuitivní a s aplikací je dobré se předem seznámit. Datové pole používám pro sledování výkonu při běžném tréninku. Aplikaci pak používám pro tréninky podle tréninkového plánu. Trochu nepříjemný je fakt, že běh zaznamenaný přes aplikaci Stryd postrádá některé metriky pro vyhodnocení tréninkové zátěže a tréninkového efektu, které má platforma Garmin.

Hned po prvních třech bězích si mě Next Gen Stryd ohodnotil a stanovil důležitou hodnotu kritického výkonu (critical power – CP). S dalšími tréninky je stále přesnější v odhadu kritického výkonu a tato hodnota slouží jako základ pro určení jednotlivých výkonových zón a pro plánování tréninků. Na rozdíl od tradičních metod používaných například u cyklistického tréninku, které vyžadují test FTP (funkční prahový výkon), se CP průběžně aktualizuje na základě údajů za posledních 90 dní. Výsledkem je přesnější a dynamičtější zobrazení výkonnosti a poskytuje účinný nástroj pro sledování pokroku a zlepšování. Se Strydem běhám několik týdnů a zatím žádné velké posuny CP nevidím, takže mě odhadl na první pokus docela dobře.

Rozdíl mezi starým a novým Strydem

Zařízení Stryd nové generace představuje významný upgrade původního zařízení Stryd a nabízí několik nových a vylepšených funkcí. Zde jsou některé z hlavních výhod zařízení Stryd nové generace:

  • Stryd nové generace je vybaven vylepšenými senzory a materiály, což vede k vyšší přesnosti a odolnosti.
  • Má pětinásobně lepší odezvu, což umožňuje přesnější měření tempa a sledování výkonu při běhu.
  • Obsahuje funkci sledování zátěže dolní části těla, která může pomoci při prevenci zranění a plánování programu.
  • Nabízí tři nové běžecké profily, které běžcům umožňují přizpůsobit výkonové tempo konkrétním podmínkám tréninku.
  • Má vylepšenou přesnost sprintu, což běžcům umožňuje efektivněji sledovat zlepšení v rychlostním tréninku.
  • Má vylepšenou analýzu větru, díky které je úprava výkonu na základě rychlosti větru přesnější. To pomáhá běžcům udržet konzistentní intenzitu při běhu i ve větrných podmínkách.

Next Gen Stryd je oproti původnímu zařízení významným vylepšením a poskytuje běžcům řadu nových a vyšperkovaných funkcí, které jim pomáhají sledovat a zlepšovat jejich výkonnost.

Srovnání s konkurencí

Trend silového tréninku přiměl mnoho firem vyrábějících sportovní hodinky, včetně společností Polar, COROS, Apple a Garmin, aby do svých produktů začlenily nativní funkce sledování výkonu. Ačkoli je to vítaný vývoj, přesnost nativního sledování výkonu ve sportovních hodinkách stále nedosahuje přesnosti, kterou poskytuje Stryd.

Měření běžeckého výkonu jsem nějakou dobou využíval na hodinkách Garmin v kombinaci s hrudním pásem, ale bral jsem ho spíš jako informační hodnotu a v tréninku se podle něj neřídil. Primárně jsem běhal na pocit a na tepovku. Srovnání měření výkonu mezi Garminem a Strydem je ale docela zajímavé. Určitě nemá význam srovnávat absolutní hodnoty. Každý z přístrojů používá jiný algoritmus pro výpočet, a proto se absolutní hodnoty můžou hodně lišit. V mém konkrétním případě se výkon při volném běhu pohybuje kolem 250 wattů u Strydu a 330 wattů u Garminu. Zároveň při vyhodnocení záznamů bych subjektivně řekl, že přesnost měření v čase je daleko vyšší u Strydu. Nejlépe je to vidět u kratších intervalů, kde Stryd reaguje na změnu tempa téměř okamžitě, Garmin chvíli váhá jak při zrychlení, tak při následném zpomalení.

Podobně je to se srovnáváním výkonu mezi cyklistickým wattmetrem a senzorem pro měření běžeckého výkonu. Při pohodové jízdě na kole točím kolem 200 wattů a tepovka se pohybuje mezi 125 až 130 tepů za minutu. Při podobné úrovni vnímaného úsilí mi při běhu Stryd ukazuje hodnoty kolem 250 wattů a tepovka se drží na podobných hodnotách, jako jsem zmiňoval u volné jízdy na kole.

Pokud chcete využívat výkonově měřený trénink ke zlepšení svého běhu, možná byste měli zvážit investici do senzoru Stryd. I když nativní sledování výkonu na sportovních hodinkách může nabízet pohodlné a dostupné řešení, přesnost hodinek Stryd z nich dělá efektivnější tréninkový nástroj pro běžce, kteří to myslí s tréninkem opravdu vážně.

Aplikace Stryd

Aplikace Stryd je nedílnou součástí senzoru Next Gen Stryd a poskytuje komplexní analýzu všech vašich běžeckých dat. Aplikaci můžete propojit se svými sportovními hodinkami, což vám umožní prohlížet běžecká data jak v aplikaci Stryd, tak v aplikaci hodinek.

Aplikace Stryd poskytuje hloubkovou analýzu vašeho kritického výkonu, rozebírá každý váš trénink a poskytuje různé metriky, které vám pomohou lépe porozumět vašemu tréninku a pokroku. Obzvláště užitečná je nová funkce Lower Leg Stress Score, která poskytuje odhad nárazů a zátěže, jimž jsou vaše dolní končetiny při běhu vystaveny, což je zásadní informace pro prevenci zranění.

Aplikace také poskytuje možnost vytvářet a přidávat tréninky a tyto tréninky můžete synchronizovat se sportovními hodinkami. Aplikace Stryd se bez problémů integruje s dalšími oblíbenými programy, jako jsou Strava a TrainingPeaks.

Tréninkový plán

Důležitou funkcí v aplikaci Stryd je sestavení a sledování tréninkového plánu. Podobné možnosti nabízí celá řada jiných sportovních aplikací, ale tréninkový plán, který mi sestavil Stryd, mě velmi příjemně překvapil. Zadal jsem relativně pokročilé parametry, na kterých většina konkurenčních aplikací ztroskotá a vyplivne nesmyslný plán, ale Stryd nezaváhal a naplánoval mi trénink, který mi dává smysl. A to dokonce tak hodně, že jsem podle něj začal trénovat a sám jsem zvědavý, kam mě za 10 týdnů posune. Ale o tom zase příště.

Stryd Next Gen

  • hmotnost: 8 g
  • dobíjení přes USB C
  • výdrž baterie 20 h na jedno nabití
  • detekce větru
  • senzory teploty a vlhkosti
  • párování s hodinkami Apple Watch, Garmin, Polar, Suunto
  • doporučená cena: 6 990,- Kč

Pozitiva

  • přesnost měření a rychlá reakce na změnu výkonu
  • kompenzace vlivu větru
  • umístění na nohu zlepšuje měření okamžitého tempa
  • dobrá aplikace a tréninkový plán
  • možnost párování se sportovními hodinkami

Negativa

  • vyšší pořizovací cena
  • při použití aplikace Stryd na hodinkách Garmin jsou nedostupné metriky tréninkového efektu

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?

2 komentáře

StayHigh Forever! 24. 9. 2023 - 12:11
Když už teda, tak vliv kofeinu na TF při zátěži je individuální z mnoha hledisek. Vliv kofeinu na vstřebatelnost živin je ještě víc individuální, hlavně podle typu metabolismu, dlouhodobých návyků, druhů zátěže atd. Další body Michaelova komentu není potřeba řešit, jelikož úplně nesouvisí s perfektní recenzí od Karla. Nechápu, že i u tohoto se dokáže najít rypák, který zasmrďoprdelí ten náš malý kousek běžeckého světa :/
Michael 19. 3. 2023 - 22:20
chapu, ze je treba pochvalit stryd. je to super vec, ale duvody popisovane v nekolika castech jsou nesmysl ... vliv kofeinu na srdecni frekvenci je sice popsan, ale jen v klidu a ne pri vykonu (pri vykonu ma kofein primarni vliv na rychlost zpracovani dodavane potravy v zaludku a strevech - vyhodne pro gely), nehlede na to, ze je treba mit velke davky ... dale pak vliv/mereni protivetru ... nesmyslny argument - vyssi tep pri snizeni tempa je mozne vyhodnotit jako snizeni formy ... nicmene vyssi usili, taktez pri snizeni tempa, lze vyhodnotit jako neefektivni styl behu. Takze opakuji - je dobre popsat vyhody strydu, ale prosim, nejak rozumnymi argumenty a ne jen tak, aby "se neco napsalo" ... navic je dlouhodobe prokazano, ze stryd nefungje spravne pri nestabilnim povrchu - blato, snih, ...jinak realny rozdil strydu NG od Stryd Wind (predchozi generace) neni beznym uzivatelem pri 99% pouziti pozorovatelny.
Add Comment