Tipy: jak udržet motivaci pro běhání a „vykopat se“ ven

Ilustrační obrázek. Foto: Andre Morgan, Pexels

Důvody pro pravidelné běhání mohou být různé. Lepší postava, rychlejší čas, touha zaběhnout maraton, nebo prostě jen radost z pohybu na čerstvém vzduchu. Většina z těchto cílů jsou ale poměrně abstraktní, vzdálené a do hlavy se tak chtě nechtě dostává červíček pochybností se slovy: ,,A stane se něco, když teď pro jednou vynechám?”

Při běhu je ale velmi důležitá vytrvalost a pravidelnost, proto vám dnes přinášíme několik tipů jak se motivovat k běhu, i když se vám opravdu nechce. 

Až zítra…

Zimní počasí dokáže s motivací většiny běžců pořádně zamávat. Sluníčka málo, vlezlá zima, vítr, déšť, tma… seznam důvodů, proč dneska nikam nejdu, může být opravdu velmi dlouhý. Jestli ale chcete dosáhnout svého, pak se každé vynechání počítá a vzdaluje vás od vašich cílů – bez ohledu na to, jak velké cíle to jsou.

Běhání by vás mělo v první řadě bavit. Pokud se dostanete do stadia, že pouze mechanicky kladete nohu před nohu a ani po dokončeném tréninku ne nedostaví sebemenší pocit štěstí, pak je na zvážení, jestli běh na čas nevyměnit za jiný sport a tím nabourat nudnou rutinu.

V dnešní době je taková výměna složitější než kdy dřív, ale i tak se dá najít několik možností. První na řadě jsou běžky, nebo skialpy (v poslední době extrémně oblíbený zimní sport). Pak už se nám možnosti poněkud zmenšují, ale fantazii se meze nekladou. Můžete vyrazit na hory se sněžnicemi, nebo využít venkovních workoutových hřišť. Varianta je i domácí cvičení a posilování, nebo osedlání cyklistického trenažeru či rotopedu.

Co vás dostane ven

Jestli je ale běh sportem číslo jedna, pak obvykle stačí malé pošťouchnutí, aby se člověk zvedl z vyhřátého křesla, obul boty a s radostí vyrazil zdolávat kilometry bez ohledu na počasí (jen pokud je náledí, tak vybíhejte ve speciální obuvi viz náš článek).

Tou správnou motivací může být oblíbená hudba. Proč si při běhu neužít nové album oblíbené kapely, které jste si doposud neměli čas v klidu poslechnout od začátku do konce. Stále oblíbenější je i mluvené slovo v čele se zajímavými podcasty. Udělat si během dne hodinu čas na poslouchání nemusí být jenom tak a běžecký trénink se k tomu dokonale hodí. Chuť poslechnout si něco nového (ať už je to hudba nebo rozhovor) může být skvělou motivací, proč přece jenom vyrazit ven. Nezapomínejte ale na základy bezpečnosti, když budete mít sluchátka v uších v provozu.

Jestli se řadíte mezi výkonnostně orientované ambiciózní běžce, pak si můžete domů pořídit odškrtávací kalendář na kterém bude krásně vidět, kolik dnů zbývá do vysněného závodu. Můžete namítnout, že nikdo neví, jak bude letošní závodní sezóna vypadat. Proč ale nemít trochu optimismu a při volbě letního termínu nedoufat v přízeň osudu, že vše proběhne jak má?

Dalším skvělým pomocníkem mohou být sociální sítě. Ať už je to Facebook, Instagram, nebo Strava, dobře odběhnutý trénink vždycky zaručí pozitivní interakci vašeho okolí. Respekt, nebo dokonce obdiv mohou být až nečekaně silnou motivací. O rivalitě mezi kamarády ani nemluvě. Pro spoustu lidí je taková forma motivace naprosto nepředstavitelná a přitažená za vlasy, ale obzvlášť v době lockdownů a karantén se každý sociální kontakt počítá, ať už je z očí do očí, nebo skrz displeje, mobilních telefonů. 

Podobné příspěvky

Nežer a cvič! 4 největší mýty o hubnutí, na které jsme si posvítili

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa