Sport vs. křečové žíly. Jak předejít „křečákům“ a jak si je běháním nezhoršit?

Genetika a nezdravý životní styl. To jsou největší viníci křečových žil. Foto: mel-nik/iStock

Modrofialové metličky a vystouplé žíly s bouličkami umí být nejen nevzhledné, ale i pořádně bolestivé. Jak na to, aby vás „křečáky” nevyřadily z provozu? A dá se jim vůbec nějak předcházet? Přečtěte si, co křečové žíly způsobuje a jak s nimi správně sportovat.

Křečové žíly neboli varixy dnes postihují zhruba 20 % populace a jejich nejčastějším revírem jsou dolní končetiny. Mezi hlavní příznaky patří kromě viditelných změn také klidové bolesti, pocit těžkých nohou, mravenčení, svědění, pálení a v neposlední řadě i noční křeče, kterým obávané „křečáky“ vděčí za svůj název. 

A jak vznikají? Na vině je nedostatečnost elastických a kolagenních vláken v žilní stěně, která způsobuje, že se žíly vakovitě rozšiřují a prodlužují. Zároveň dochází ke snížení funkčnosti žilních chlopní, jejichž úkolem je odvádět krev z končetin zpět do srdce. Ve zduřelých žilách se tak hromadí neokysličená krev s toxickými metabolity látkové přeměny a vytváří ideální podmínky pro vznik zánětu. V krajních případech pak mohou křečové žíly vyústit až v trombózu (tedy krevní sraženinu) či bércové vředy.

Hlavní viníci: Genetika a nezdravý životní styl

Křečové žíly jsou v 9 z 10 případů geneticky podmíněné. Černého Petra si přitom vytáhly ženy, u nichž je riziko vzniku varixů až třikrát vyšší. Pohoršující okolností může být i užívání hormonální antikoncepce nebo (opakované) těhotenství.

V nevýhodě jsou také ti z nás, jejichž profese si žádá dlouhé stání či sezení, které nahrává hromadění krve v nohou. Rozvoj křečových žil pak obecně podporuje nezdravá životospráva v čele s nadváhou, kouřením a nedostatkem pohybové aktivity.

Jak tedy křečovým žilám předcházet? Mimo jiné i pravidelným sportem! Ten totiž aktivuje svalovou lýtkovou pumpu, která zrychlí průtok krve a zabrání tím její stagnaci. Vhodná je zejména turistika, nordic walking, cyklistika nebo plavání. Před běháním však někteří experti spíše varují, a to kvůli intenzivním otřesům, kterým jsou nohy vystaveny při každém došlápnutí. Jiní odborníci jsou ale naopak pro a rovnou přihazují i konkrétní rady a doporučení, jak běhat co nejšetrněji.

Základní pravidla pro běhání s křečovými žilami

→ Pokud s běháním teprve začínáte, jděte na to pomalu. Nechejte tělo, ať si na zátěž postupně zvykne.

→ Nepřeskakujte úvodní zahřátí a finální protažení. 

→ Zvolte kvalitní, padnoucí a dobře odpružené boty, abyste předešli tvrdým nárazům při došlapu.

→ Pečlivě natrénujte správnou techniku (ze stejného důvodu).

→ Místo asfaltu preferujte měkčí lesní cesty (hádejte proč :-)).

Skvělým parťákem vám mohou být kompresní podkolenky, které zlepší cirkulaci krve, prokrvení svalů i jejich následnou regeneraci. Zároveň snižují otoky a zmírňují bolestivost lýtek. Výběr ale raději konzultujte s odborníkem, který vám doporučí vhodnou délku i stupeň komprese.

Pokud by vám však i přes tato opatření pravidelný běh dlouhodobě zhoršoval příznaky, snižte frekvenci tréninků. Případně raději s pokorou k vlastnímu zdraví přesedlejte na jiný, méně zatěžující sport.

Jezte zdravě, nekuřte a nekřižte nohy

A na si dát pozor, když zrovna nesportujete? V rámci prevence křečových žil se vyplatí následovat klasická režimová opatření – zaměřit se na vyvážený jídelníček, udržovat optimální hmotnost a vyhnout se alkoholu i nikotinu.

Žilní systém netrapte v příliš upnutém a těsném oblečení. Vyhněte se častému chození na vysokých podpatcích a při sezení nedávejte nohou přes nohu. Při odpočinku nebo v noci můžete nohy mírně vypodložit, čímž podpoříte zpětný chod krve do srdce.

Zároveň si důsledně hlídejte pitný režim, a to obzvlášť v létě, kdy je také vhodné nohy chladit. Teplo totiž rozšiřuje žíly, a tak vám může být o něco víc ouvej. Sprchování střídavě studenou a teplou vodou je pak příjemné a prospěšné klidně po celý rok.

TIP: Zařaďte do jídelníčku pohanku! Je bohatá na rutin, který posiluje žilní stěnu – podobně jako flavonoidy obsažené v ovoci a zelenině. Navíc tak doplníte potřebnou vlákninu. Na lepší prokrvení končetin se pak osvědčila ginkgo biloba. Pokud však trpíte křečovými žilami v pokročilejším stádiu, raději se obraťte na svého lékaře, který vám doporučí medikamenty vázané na předpis.

Zdroje:
https://www.tribune.cz/archiv/moderni-terapie-krecovych-zil-varixu-ambulantni-radikalni-lecba-operace-a-prevence-zilni-insuficience
https://www.krecove-zily.cz/novinky/behani-vasen-ktera-zilam-neskodi-619
https://www.nzip.cz/clanek/945-onemocneni-zil-co-mohu-delat-sam

Podobné příspěvky

Rozcvička musí být! Takže jedeme: žabička, kočička, dřep. Domácí cvičení, díl čtvrtý

Recenze: Garmin HRM Fit hrudní pás, který ví, po čem ženy touží!

Běžci, nebuďte za smraďochy a neandrtálce. 7 pravidel, jak běhat s respektem k ostatním