Kolik opravdu stojí běhání? Pravda, která vás překvapí!

Běhání je levný sport, ale pokud tomu propadnete, tak vás může vyjít i na desítky tisíc korun ročně. Foto: PeopleImages/iStock

Běhání je jedním z nejoblíbenějších sportů na světě. Kolik ale stojí? To máte boty, oblečení, hodinky, startovné na závody, fyzioterapii… Pro někoho představuje levný a snadno dostupný způsob, jak se udržet v kondici, pro jiné může být investicí do špičkové výbavy a technologických vychytávek. Co všechno opravdu potřebujete do základu a co už je potěšení běžecké dušičky?

Běh. Skvělý způsob, jak zůstat fit a zdravý, a přitom si vyčistit hlavu a užít si přírodu. Je sice dostupné a levné, někteří do něj ale sypou značné částky. Odlišit to, co opravdu potřebujete, může být těžké. Hlavně pod palbou reklam, sociálních sítí, běžeckých akcí a článků. Občas máte pocit, že to potřebujete úplně všechno a bez karbonových bot nikdy nezrychlíte. Co když vám řekneme, že takový Zátopek běhal v obyčejných teniskách? Pro ztížení tréninku je někdy vyměnil za kanady. A jak mu to běhalo!

Asi tušíte, že výbava jako pro keňského běžce z vás vítěze neudělá. Přesto se najde pár věcí, do kterých se vyplatí investovat. 

Co opravdu potřebujete? Tenisky a motivaci!

Na začátku je rozhodnutí. Tak zkusíme běhat! Prvních pár kilometrů, pokusů, postupně se prodlužujících běhů. Pokud jste začínali jako naprostí amatérští běžci, sportem (nebo aspoň tím běžeckým) nepolíbení, možná si vzpomenete. Na začátku stály ty samé tenisky, ve kterých jste chodili na procházky, túry nebo kdysi na hodiny tělocviku. Tepláky, tričko a hotovo. Ono ten pocit utrpení většinou myšlenky na lepší výbavu předčil. A šlo to!

Tak proč člověk touží po dražším vybavení?

Jedním z důvodů je pohodlí. Tím druhým zlepšování se. Třetím pak může být určitý status. Zatímco staré křusky z dob poskakování po tělocvičně jsou opravdu nepohodlné, hodinky už nutnost nejsou. Tak proč je chtít? Protože to, co vám je na začátku tak nějak jedno, se postupně stane otravným. Staré tenisky tlačí, začnou vás bolet kolena, navíc nestačí na do terénu. Bezplatné běžecké aplikace jsou fajn, ale neustálé připínání mobilu na paži, nepřesné výsledky a horší pauzování aktivity vás brzy začne rozčilovat. Tepláky budou chvíli příjemné, ale postupně se začnete potit.

Co tedy patří do základní výbavy? 

  1. Boty
    Pro úplného začátečníky je dobré pořídit kvalitní, ale levnější běžecké boty. Stačí opravdu z Decathlonu. Po nějaké době stejně zjistíte, co chcete běhat, možná se vám roztáhne noha, a budete pořizovat jiné. 
  2. Oblečení
    Pro první běhy vystačí to, co máte doma. Postupně doporučuji pořídit kvalitní kraťasy/legíny, tričko, ponožky, pro dámy sportovní podprsenku. Opravdu dobré kousky oblečení vám vydrží delší dobu, budou příjemnější a využijete je i na jiný sport nebo chození na výlety. Kvalita nutně neznamená vysokou cenu! Ale raději, než pořizovat patero igelitových triček z Číny, si zajděte do prodejny sportovních potřeb. 
  3. Mobil s běžeckou aplikací
    Chytrý telefon pravděpdobně máte, aplikaci stáhnete i zdarma. Využívat ji nutně nemusíte, ale pokud chcete sledovat progres, bude skvělým pomocníkem. A ušetříte za koupi sportovních hodinek, které byste možná po nějaké době také měnili. Nejdříve zjistěte, zda vás to baví, a poté kupujete techniku.
  4. Opasek nebo ledvinka na drobnosti
    Nejlevnější položka, tedy v porovnání s oblečením a botami. Stačí pro začátek něco obyčejného, kam se vám vejde mobil, kapesníky, klíče. Případně pro horké dny také malá lahvička s vodou. 

Je běhání levnější než golf? A jde opravdu o sport pro každého?

Rozhodně ano. Zatímco golf vyžaduje nákup drahého vybavení, placení za členství v klubu a poplatky za hřiště, běhání je z finančního hlediska mnohem přístupnější. Kvalitní běžecké boty a pohodlné sportovní oblečení jsou základními náklady, které se mohou pohybovat v řádu několika tisíc korun, což je výrazně méně než výdaje spojené s golfem. A co víc, běhat můžete kdykoli a kdekoli bez nutnosti placení za využití prostoru. Díky této finanční nenáročnosti jde skutečně o sport pro každého – od studentů a rodičů na mateřské dovolené po seniory. Běhání je nejen dostupné, ale také flexibilní, což z něj činí ideální volbu pro ty, kteří chtějí zůstat aktivní bez velkých finančních investic.

Na druhou stranu na golf, lyžování nebo hokej si výbavu kupujete pravděpodobně na podstatně delší dobu. U běhání boty při pravidelném pohybu brzy obměníte, stejně tak oblečení… Běh se také pojí s různými vícenáklady, které nejsou vidět. Nákup gelů, sportovních nápojů, platba za trenéra, startovné, cestování a ubytování, fyzio… I tady můžeme stoupat do astronomických částek. 

V základu ovšem pořád platí, že běhat se dá s málem a levně, pokud nemáme velké nároky. Na rozdíl od takové cyklistiky vám stačí opravdu jen ty obuté nohy. 

Když už jen obyčejné boty nestačí. Kdy sáhnout hlouběji do peněženky?

Jak se ukazuje, pro většinu lidí běhání není tak levné, jak se často říká. Průzkum mezi běžci v USA odhalil, že průměrný běžec utratí přibližně 1 000 dolarů ročně za tento sport. Tyto výdaje zahrnují vybavení a oblečení, sportovní gadgety, služby trenérů a samozřejmě závody. Začátečníci, pokročilí i zkušení běžci utratí přibližně stejnou částku. Zatímco začátečníci utrácejí nejméně za boty, kompenzují to poplatky za závody a trenérské služby, aby zlepšili svou techniku a výkon. Také se zásobují oblečením, zatímco pokročilí a zkušení běžci utrácejí více za boty a závody.

Kdy je tedy ten čas, kdy se praštit přes kapsu a přidat na výbavě? 

Ve chvíli, kdy začnete nabíhat více kilometrů, pracovat na rychlosti, běhat různé terény. Pak se vyplatí zainvestovat minimálně do dobrých bot, ideálně více párů. Jakmile přijde chvíle na řešení tempa a přesné vzdálenosti, je ideální čas pořídit si hodinky. Nemusí to být nutně ty nejdražší, mnohem důležitější je, co reálně využijete. Mnohdy se ukáže, že i levnější modely dokáží skvěle obsáhnout vše potřebné. To samé platí o oblečení. Myslíte to s během vážně? Pravděpodobně už běháte vícekrát týdně, takže je třeba přidat další sadu oblečení, kvalitní bundu, doplňky, běžecký batůžek… 

Pár tipů, jak ušetřit!

Běh vás baví, ale máte hluboko do kapsy? Nekupujte to nejdražší a mrkněte, kde lze ušetřit. Spoustu kvalitního vybavení najdete i na bazarech. Běžecké boty určitě nekupujte použité. Na druhou stranu občas najdete ve slevách starší modely nebo boty, které si někdo koupil, jednou proběhnul a zjistil, že mu nesedí. Ušetříte i za běžeckého trenéra, pokud využijete bezplatné plány – třeba Garmin trenér. V pokročilejším tréninku už pravděpodobně individuální plán budete potřebovat, ale na začátku postačí i ten z chytrých hodinek. 

U startovného za závody se vyplatí nakupovat v době otevření registrací, kdy jsou ceny nejnižší. Sledujte i ambasadory a influencery, mívají různé slevové kódy. 

Suma sumárum – jde to levně i draze. Ostatně jako všude.

Běhání může být jedním z nejdostupnějších a nejlevnějších sportů, které si můžete vybrat. Základní náklady na běhání jsou relativně nízké – potřebujete pouze kvalitní běžecké boty a pohodlné oblečení. Počáteční investice tak je v řádech tisícovek, možná i pár stovek.  

Stejně jako všechno, běhání může být i finančně náročné, pokud se rozhodnete investovat do pokročilého vybavení. Celkové výdaje se pak šplhají na desetitisíce ročně, zvláště pokud přidáte startovné, soustředění a další kratochvíle. Tyto náklady však nejsou nezbytné pro to, abyste si běhání užili a dosáhli svých cílů.

Podle mého názoru je běhání tak drahé, jak si ho sami uděláte. Krásným prokletím je, že možnosti jsou téměř nekonečné. Klíčem je najít rovnováhu mezi tím, co vám přináší radost a co je pro vás finančně udržitelné.

Zdroje
https://flipbelt.com/blogs/flipbelt/is-running-expensive
https://www.businessinsider.com/how-to-make-running-more-affordable-less-expensive-2021-12#5-race-cheap-1

Podobné příspěvky

Zasekli jste se v tréninku? 6 efektivních triků, jak znovu nakopnout svůj progres!

Tři úžasné drinky: energetické smoothie, hydratační elixír a osvěžující melounová bomba

Deník robotické cyklistky: z Prahy do Brna na otočku, nálety roháčů i pořádný trapas!