Úvod Inspirace Běžcům, cyklistům, sportovcům: Jak žít eko tak, aby to „nebolelo“

Běžcům, cyklistům, sportovcům: Jak žít eko tak, aby to „nebolelo“

od Soňa Dvořáčková

Změnit své chování třeba jen v jednom směru, tam, kde vás to nejméně bolí, je dobrý začátek. Lepší jsou tisíce ekologicky smýšlejících lidí, kteří mění své zvyky pomalu a postupně než tři dokonalí jedinci, kteří se ve jménu udržitelnosti zbaví všeho. 

Udržitelný životní styl je v dnešní době velké téma. Žít zdravě s minimálním dopadem na životní prostředí, čerpat především z lokálních zdrojů, žít zero waste nebo alespoň minimalizovat odpad, to jsou pojmy, které se v médiích a na sociálních sítích častěji a častěji skloňují. Jak je to ale se sportovními aktivitami, jaký dopad mají na životní prostředí?

Nikdo není dokonalý a není naší povinností dělat vše na sto procent. Ani náš sport nemusí být tak úplně v souladu s udržitelným životním stylem. Když miluju sjezdové lyžování, nemusím se ho nutně hned vzdávat ve jménu ochrany přírody. Náš text by spíše měl být vodítkem k tomu, jak každý z nás může udělat třeba jen sebenepatrný ústupek, který v globálním aspektu znamená mnoho.

Lepší je to bez motoru

Každý sport je jiný a má jiné energetické požadavky. Z hlediska přírodního prostředí a vaší uhlíkové stopy jsou nejlepší takové sporty, kde používáte jen a jen vaši energii. K takovým sportům patří turistika (samozřejmě závisí na vzdálenosti, kterou je třeba překonat dopravním prostředkem do výchozího místa vaší trasy), běh, kolo, koloběžka, běžky, posilování vlastní vahou, jóga a vlastně i různé míčové sporty. 

Naproti tomu celá řada sportů je z hlediska využívání zdrojů velmi náročná. Stačí připomenout různé sporty využívající motorová vozidla (motokros, automobilové závody, seskoky padákem apod.), ale i sporty, které se na první pohled tváří docela nevinně. Například golf – údržba hezkých a vzorně posekaných trávníků stojí dost vody na zálivku a sekačka také nejezdí zadarmo. Nebo sjezdové lyžování – už samotná výstavba sjezdovky a zázemí včetně parkovišť a hotelů má dopad na přírodu v dané lokalitě. A co teprve umělé zasněžování a noční osvětlení. 

Méně je někdy více

Jsme obklopeni reklamou. Ze všech stran nás upozorňuje, že potřebujeme nové a nové věci. Jedno tričko potřebuju na běhání, jiné na jógu a další do posilovny. Nebo že moje oblíbená značka vydala novou stylovou kolekci a pokud chci ve fitku zazářit, tak ji prostě musím mít. O co ale jde doopravdy, když chci sportovat udržitelně? Nedát se zmást reklamou a být si vědom toho, že méně je někdy více.

Nemusíme mít každý rok nové kolo, brusle, podložku na jógu a při každé návštěvě sportovního obchodu koupit nové tričko jen proto, že bylo právě ve slevě. Věci můžeme pořizovat s větším rozmyslem, střízlivě, s ohledem na kvalitu a nikoliv kvantitu. Vybavení, které využiju párkrát do roka, můžu koupit z druhé ruky nebo si půjčit ve specializované půjčovně. Také děti nemusí mít všechno nové – než se otočíte, stejně vám z toho vyrostou.

A jak s módou? Funkční materiály nejsou zrovna šetrné k životnímu prostředí. Během praní se z nich uvolňují mikroplasty, které jsou pak naprosto všude. Ve vodě, v půdě, a dokonce již i v našich orgánech (https://www.e15.cz/magazin/vedci-zjistili-ze-lidska-tela-jsou-zamorena-mikroplasty-1372503).

Pokud se funkčních věcí vzdát nechcete, což je zcela pochopitelné, zkuste alespoň uvažovat nad množstvím hadříků, které reálně potřebujete, a především nad jejich kvalitou. Kvalitní výrobek vydrží déle a není proto nutné kupovat nové a nové nekvalitní výrobky, které po několika použitích opotřebujeme a vyhodíme, nebo je nakonec ani používat nebudeme, protože nefungují dobře. 

Na trhu se objevily i firmy, které oděvy produkují s ohledem na životní prostředí, z recyklovatelných a zdravotně nezávadných materiálů, jejich produkty jsou lokální a vznikly za férových podmínek, nešijí je děti a zaměstnanci dostali důstojnou mzdu. Jen je potřeba nelenit a po takových produktech se porozhlédnout.

Minimalizovat odpad

I mezi lidmi vyznávajícími zero waste životní styl je celá řada sportovců. Jak se dá minimalizovat odpad, a přitom se nezbavovat různých moderních vymožeností? Pokud potřebujete speciální potravinové doplňky, je vždy lepší koupit větší balení než jednotlivě balené kusy. Ušetříte tak pěkné množství obalů. Můžete navštívit také některý bezobalový obchod, kde je dnes již možné sehnat nebalené proteinové tyčinky. Nebo si energeticky vydatné tyčinky můžete sami doma vyrobit. Stačí využít zdroje jako oříšky, rozinky či čokoládu. Zkuste naše recepty na vlastní domácí sušené maso nebo cookiesky vhodné na cesty.

Pokud chcete vědět, kde nakoupíte bezobalově, mrkněte na tuhle mapu.

Na pití nepotřebujete pokaždé novou lahev, stačí se vybavit kvalitní plastovou, skleněnou či kovovou lahví a tu opakovaně používat. Pokud vám voda během tréninku dojde, zamiřte místo k automatu s petkami do umývárky a vodu jednoduše natočte z kohoutku. Voda z vodovodu je v naší republice pitná, v opačném případě na to budete upozorněni.

Sportovní akce nemusí být pohromou pro přírodu

Závody a další sportovní akce s udržitelným životním stylem zatím nejdou příliš dohromady. Stačí si vzpomenout na hromady jednorázových kelímků, jednorázově použitelných startovních čísel, fáborků a hromady a hromady reklamních předmětů. Jde to ale i jinak. Stejně jako na hudebních festivalech se někde začínají používat opakovaně použitelné kelímky. Mnoho organizátorů se snaží zajistit dostatek košů na tříděný odpad, omezit plýtvání jídlem, recyklovat značení trasy a podobně. Pokud chcete ekologicky smýšlející organizátory sportovních akcí podpořit, mrkněte na stránky bezdopadu.com.

Použité zdroje pro ty, co chtějí vědět víc:

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky