Úvod VybaveníBěhání Běhání v aprílovém počasí. Jak se obléct a nenechat si zničit požitek

Běhání v aprílovém počasí. Jak se obléct a nenechat si zničit požitek

od Vít Kněžínek

Zima se ještě nechce vzdát a nadchází období, které je pro běžce snad úplně nejhorší. V létě se osvědčí lehké a chladivé svršky. V zimě vícero zateplených vrstev. Co si ale počít v teplotách lehce nad nulou, kde se navíc střídá vítr, déšť a sluníčko?

Do apríla daleko, ale počasí už teď vytahuje vysoké trumfy a následující týdny prověří psychickou odolnost nejednoho běžce. Trénink se ale na počasí neptá a jestli chcete svou výkonnost posunout o kousek výš, pak nezbývá než zatnout zuby a vyrazit ven bez ohledu na počasí. Na následujících řádcích vám proto přinášíme několik rad a tipů, jak zvládnout běhání v aprílovém počasí v co možná největší pohodě.

Vítr

Jsou dny, kdy svítí slunce, obloha je modrá a člověk má neodbytný pocit, že přišlo léto. Jakmile ale vykročíte ze dveří, tak vás po těle zamrazí závan studeného větru a po pár minutách se začnete nekontrolovaně třást. Před vyběhnutím si proto vždy zkontrolujte nejen venkovní teploměr (který na sluníčku nejspíš naměří příjemně vysokou hodnotu), ale i aktuální sílu větru. Ať už zvolíte pohled z okna, nebo údaje z meteorologických stanic (doporučujeme kombinovat data z yr.no a ČHMI), vždy při oblékání zohledněte sílu větru.

Při slabém větru pod 3-4 m/s si můžete dovolit vyrazit nalehko. Jakmile ale vítr dosahuje vyšších rychlostí, pak se nebojte přihodit alespoň jednu neprofoukavou vrstvu, která vám pomůže neztrácet tělesné teplo. Ideální oblečení je takové, které se dá snadno rezepnout a zase zapnout. Při běhu v závětří se totiž může stát, že vám začne být pořádné teplo, abyste o pár minut mrzli na návětrné straně. Možnost plynule regulovat teplotu (například rozpínáním a zapínám lehké bundy) proto může být velmi užitečná. Osobně dávám přednost běhu v dlouhém hybridním tričku s neprofoukavou membránou na hrudi a v případě potřeby si vyhrnuji rukávy až na lokty, abych se “chladil” díky holým pažím. Tenké rukavice stále na rukou jsou v tomto počasí nutnost.

Déšť

Déšť je běžcův nepřítel číslo jedna. Vyrobit nepromokavou bundu tak, aby byla dostatečně prodyšná je totiž pořádně tvrdý oříšek a většina dostupných bund způsobí, že se při běhu v teplotách nad nulou budete vařit ve vlastní šťávě. Nepromokavá bunda je ideálním společníkem do hor a pro běh v nízké intenzitě, kde přehřátí nehrozí. Jakmile se ale chystáte na svižnější, nebo intenzivnější běh, pak počítejte s tím, že vám membránová bunda může být více či méně na obtíž.

Pro zkušenější běžce vyrážející na svižný trénink proto může být lepší varianta kombinace více vysoce funkčních vrstev. Zkombinujete-li dvě tenká přiléhavá funkční trika z rychleschnoucích materiálů, pak bude výsledek překvapivě komfortní. Za rychleschnoucí materiál se typicky považuje polyester, nebo polypropylen. Poslouží i polyamid, ale ten už schne o poznání pomaleji. Vyhnout byste se měli merinu, které schne velmi pomalu, a i když hřeje i za mokra, tak do deště to nemusí být to pravé.

Spodní tričko pak udržuje pokožku v suchu (potu i dešti navzdory) a tím pomáhá udržovat příjemnou tělesnou teplotu. Vnější triko pak zachytává déšť a zároveň odvádí veškerou vlhkost do okolního prostředí. Nevýhodu této kombinace oblečení objevíte pár okamžiků po zastavení. Jakmile začnete produkovat málo tělesného tepla (jinými slovy – až vám klesne tepovka), přestanou trika fungovat na 100 % a vy začnete pomalu, ale jistě promrzat. Pro kratší a svižnější běhy (cca do hodiny), které začínají a končí v teple domova, to ale bude mnohem příjemnější varianta, než se v deseti stupních nad nulou vařit v nepromokavé bundě. Tu si schovejte do hor a pro situace, kdy prší opravdu velmi silně, nebo se chystáte na dlouhý běh ve volném tempu.

Užitečné tipy na vybavení

Různých kousků běžeckého oblečení je nekonečné množství. Pro běhání v náladovém jarním počasí (platí i pro sychravý podzim) bychom vám doporučili vyzkoušet následující:

  • kvalitní spodní funkční prádlo z rychleschnoucího materiálu
  • funkční tričko se všitou neprofoukavou membránou
  • lehká běžecká vesta, která dodá potřebné zateplení, a přitom se v ní nepřehřejete jako v bundě
  • dlouhé legíny z co nejtenčího a pružného materiálu, které nebudou držet vodu
  • lehké rukavice s integrovanými palčáky pro případ, že vám začnou promrzat ruce
  • merino ponožky, které díky skvělé termoregulaci zabrání promrzání chodidel

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky