Úvod VybaveníBěhání Test: Jak se běhá v ASICS Glideride 2. Silniční boty s kolébkou probudí rychlost a ženou vpřed

Test: Jak se běhá v ASICS Glideride 2. Silniční boty s kolébkou probudí rychlost a ženou vpřed

Vpřed. Pokud bych měla definovat model Glideride 2 jediným slovem, bylo by to právě tohle. Stojím vysoko na pár centimetrech tlumení a zhoupnutí přes kolébku vpřed je nezvyklé, a přitom tak jednoduché. Těším se na testování a to, zda si tyhle boty na běhání zamiluji nebo budu nesnášet.

Už když nám napsal čtenář, zda je jeho pocit v nových Glideride normální (a to teprve při chůzi doma), bylo mi jasné, že tyhle boty budou rozdělovat běžce na dva tábory. Jedni nový pocit risknou a budou své nové Asicsy milovat, druzí se leknou už při nákupu a domů si je neodnesou.

Příčinou onoho pocitu je vysoké tlumení (Flytefoam) v kombinaci se zvednutou špicí (zakřivení, tzv. rocker). Stačí se podívat na naše fotky a více nemusím vysvětlovat. Ostatně, tlumicí směs i rocker testoval náš redaktor již na závodní botě Metaracer. Rozhodla jsem se novinku s pořizovací cenou 3 999 korun prověřit a říct, jestli za to stojí.

Kolébka, která probudí

Začnu tím, co všechny nejvíce zajímá, a také se tomu budu nejvíce věnovat. Jaké to je, běhat na podešvi a tlumení boty, které Glideride 2 má? Pro všechny, kteří dosud měli standardní běžecké boty, určitě nezvyk, že stojí vysoko, protože tady máte pod nohou skutečně nastláno. Pro uživatele maximalistických bot typu Hoka ovšem nic nového. 

Pořádná porce tlumení mi byla při běhu opravdu příjemná. Vyváženost odpružení s torzní i celkovou pevností podrážky mi dávaly na asfaltu pohodlí i jistotu.

S kolébkou v přední části boty jsem se ale musela chvíli seznamovat. Již v minulosti jsem podobný typ boty testovala (značka Newton) a tam jsem nadšení nepropadla, přestože mi myšlenka nepřišla špatná. Až s Glideride jsem si uvědomila, že problém byl v určení boty do terénu, kde kolébka nedávala smysl a dávala naopak pocit nejistoty. Jenže Glideride jsou na silnici a tady se idea našla.

Zvednutí špice přináší velmi instinktivní plynulé zhoupnutí a odraz přes špičku vpřed a dovolím si tvrdit, že přirozeně nutí ke správnější technice běhu. Snažila jsem se tomu přijít na kloub a zkoušela, proč tomu tak je. Mám za to, že při dopadu na střed chodidla a díky zakřivení nucenému odrazu přes špičku se intuitivně zpevníte ve středu těla (nesedíte v tom).

Přestože jde o objemové pohodlné boty určené pro trénink, přichází další efekt kolébky, mírné zrychlení díky již zmíněnému plynulejšímu přechodu do odrazu. S nadsázkou – takhle podrážka jednoduše diktuje to, jak budete běhat.

Málokdy se stane, že by nepřišlo „ale“. A i dnes je tady. Daní za výšku tlumení a kolébku je úzké určení – asfalt. Většina běžců využívá silniční boty na všechny zpevněné povrchy. V Glideride 2 se budete cítit bezpečně ale pouze na hladkém a tvrdém. Na stezce, chodníku či silnici. Byť jen kostky či škvára tréninkového oválu není v tomto modelu to pravé. To samé se týká prudkých změn směru. Například rychlé proběhnutí ostré zatáčky.

Svršek, tkaničky a další

Sluší se neopominout i další části boty. Svršek velmi příjemně obepíná nohu, která je s jistotou usazená do pevné patní misky. Ta je však bohatě polstrovaná a pohodlná, stejně jako „naducaný“ jazyk.

V přední části zpevňující prvky nejsou. S mírně pružným meshem a možností variability úvazu tkaniček (jak udělat boty více pohodlné díky tkaničkám si přečtěte v tomto článku) najde v této botě pohodlí spousta běžců. Tkaničky jsou standardní ploché, nerozvazují se a v tomto případě je jen dobře, že když něco funguje, nesnaží se to nikdo za každou cenu měnit. 

Glideride 2 jsou možná o pár gramů těžší než jiné boty ve vašem botníku, ale musím říct, že s nimi nezpomalíte, ba naopak. Množství materiálu je také příslibem delší životnosti. 

ASICS Glideride 2

  • objemová silniční obuv
  • výška tlumení: 21 mm (muži), 20 mm (ženy)
  • drop: 5 mm
  • váha: 285 UK 8
  • cena: 3 999 Kč
  • klady: běžecký styl, rychlost, pohodlí, tlumení
  • zápory: nestabilní při nerovnostech a prudkých změnách, někomu nemusí vyhovovat tvar „kolébka“

Foto: Magdaléna Ondrášová

Stojí za to? Stojí. Samozřejmě, jako i jindy musíte uvážit, zda je určení boty na běhání ASICS Glideride 2 to, které hledáte (dlouhé běhu po asfaltu) a boty vám musí padnout. Vyzkoušejte si je ideálně i na prodejně s běžeckým pásem a věnujte jim chvíli k seznámení se. Pak si vás získají a jako bonus budou šetřit vaše kotníky a kolena.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.