Úvod ZdravíPohybBolest achilovky Trápení s achilovkou. Fyzioterapeutka radí, co s bolestí

Trápení s achilovkou. Fyzioterapeutka radí, co s bolestí

od Magdaléna Ondrášová

Běh, volejbal a tak dále. Při došlapu na tvrdý povrch Achillova šlacha trpí. Možností, co zkusit, je mnoho. Fyzioterapeutka Kateřina Jinochová radí, jaké procedury můžete absolvovat u lékaře a co pro svou achilovku můžete udělat sami.

Co nás trápí?

„Mám bolavou achilovku, zvláště po běhání. Používám různé krémy a moc nepomáhají. Kdysi mě ortoped píchl kortikoidy, ale bolest se brzy vrátila,“ píše čtenář a prosí o odborný názor. Další si stěžuje na bolest po běhu, přestože řádně protahuje a bolest popisuje jako intenzivní a tupou: „Ortoped mě poslal na ultrazvukovou léčbu bez větších výsledků. Zkoušel jsem i tejpování ale bez větších zlepšení. Při chůzi ani na kole bolest necítím. Rád bych zase vyběhl ale nejde to.“ A co na to naše fyzioterapeutka Kateřina Jinochová?

Fyzioterapeutka radí

Bolesti Achillovy šlachy (zkratka AŠ) jsou nešvarem, který trápí nejen běžce, ale i hráče basketbalu či volejbalu, tedy sportovců, jež při své pohybové aktivitě využívají odrazovou funkci dolní končetiny a zároveň aktivitu provozují na tvrdém povrchu.

Zánět Achillovy šlachy má privilegium, a to takové, že se mu říká „postrach všech běžců“. Pokud běžec pociťuje při běhu píchání v oblasti achilovky, na pohmat je šlacha velmi citlivá a bolavá, při protažení je šlacha tužší, ráno je ztuhlost enormní a bolesti přicházejí už při chůzi po rovině, tak vítej nešvare doma!

Trojhlavý sval lýtkový (m. triceps surae) je složen ze tří svalových částí. Dvě části jsou povrchové svalové hlavy (m. gastrocnemius medialis a m. gastrocnemius lateralis) a jedna část je hlouběji uložená svalová hlava (m. soleus). Všechny tři hlavy postupně přecházejí do své úponové šlachy – Achillovy šlachy, jež upíná lýtkový sval na patní kost. Achillova šlacha je největší šlachou v lidském těle. Lýtkový sval má za funkci na dolní končetině propínání špičky a částečně dopomáhá při pokrčování v kolenním kloubu.

Ke vzniku dyskomfortu, zánětu či dokonce natržení (ruptury) AŠ vede dlouhodobé přetěžování při sportech, u kterých dochází k dopadům chodidla na tvrdý povrch při dopadech či doskocích (u běžců asfalt, krytá hala u volejbalistů, basketbalistů). Dále u sportů, při kterých dochází k rychlým změnám směru pohybu či prudkým odrazům (hráči fotbalu – rozběh, náhlé zastavení či změna směru, rozběh). Tímto onemocněním netrpí pouze profesionální sportovci, ale také amatéři, kteří se sportu věnují nárazově, bez přípravy, zahřátí, či následného strečinku. Dále mohou mít vliv na stav Achillovy šlachy také biomechanické faktory, jako například neoptimální běžecký styl se špatným odvalem plosky nohy při došlapu, nevhodná obuv pro daného sportovce dle jeho typu nohy a postavení paty, či běhání výrazně po špičkách, kdy nedochází ke správné aktivaci lýtkového svalu a dochází k jeho následnému zkrácení.

Nejprve můžete cítit dyskomfort v oblasti AŠ, včetně zduření šlachy spojené s bolestivostí nejdříve po sportovním výkonu a později i během pohybové aktivity, v chronickém stádiu i v běžných denních činnostech či v klidu. Úponová šlacha je velmi bolestivá na dotek a celý lýtkový sval vykazuje známky hypertonie (zvýšeného svalového napětí), kdy je velmi častá přítomnost triggerpointů ve svalu (spoušťové body) a densifikací ve fasciích (místa se sníženou kluzností ve fascii). O fasciích se více budeme bavit v některé z následujících fyzioporaden.

Zánětu Achillovy šlachy lze předejít především kvalitním strečinkem, kvalitním běžeckým stylem, cvičením pro stabilizaci hlezenního kloubu a kinesiotapingem. Mnoho sportovců řekne, že tejpování nepomáhá. Je však nutno podotknout, že kineziotejpy nemůže lepit laik od oka. Pokud ano, tak opravdu efekt tejpu je nulový. Vždy je vhodné si od fyzioterapeuta nechat ukázat, jak tejp naaplikovat správně na daný segment a aplikaci následně zvládat. Jedině tak lze dosáhnout kýženého efektu terapie, tedy snížení bolestivosti a napětí v lýtkovém svalu.

Základním kamenem úspěchu léčby je (bohužel) přestat běhat. Pokud byste běhali dál, jen další pohybovou aktivitou zánět budete zhoršovat, navíc změnou postury těla začnete ulevovat bolavé dolní končetině a přetěžovat druhou dolní končetinu, což může mít následně důsledek na vzniku jiného přetížení či poranění pohybového aparátu. Lépe se na čas běhu vzdát, než si dalším běžeckým tréninkem uhnat rupturu Achillovy šlachy, která vyřadí běžce minimálně na tři měsíce.

Čím si ještě pomoci? Pozitivní efekt válcování

Vhodný (a to nejen pro běžce) je koncept Blackroll, kdy dochází pomocí speciálních válců k rolování (masírování, uvolnění) jednotlivých částí těla. Je velmi vhodné rolování plosky nohy, kde se nachází plantární fascie a celého lýtka pomocí Blackroll Mini válce. Lýtko lze rolovat i na válci s názvem Blackroll standard (velký válec).

Plosku nohy lze rolovat vsedě na židli či ve stoji viz obrázek. Rolovanou dolní končetinu položíme ploskou na válec a přeneseme cca třetinu váhy těla a rolujeme od patní kosti až po prstce nohy. Lýtkový sval viz obrázek doporučuji rolovat v sedě na zemi, kdy nerolovaná dolní končetina je pokrčená v koleni, rolovaná dolní končetina spočívá na válci. S ohledem na velikost svalu se lýtkový sval roluje ve střech směrech, základním (rovně), více na m. gastrocnemius medialis (více rolujete vnitřní stranu lýtkového svalu, tedy otočím nohu za palcem dovnitř) a na m. gastrocnemius lateralis (více rolujete zevní stranu lýtkového svalu, otočím nohu za malíčkem směrem ven). Jeden segment se roluje min. 45 sekund. Důležité je však rolovat obě dolní končetiny, nikoliv pouze tu, kde pociťujete bolestivost!!!

Pokud Vás zajímá Blackroll koncept více, či chcete znát další cviky, které lze s válci cvičit, tak si můžete zdarma stáhnout aplikaci Blackroll, kde si vyberete, zda chcete cviky na stretching, regeneraci či na konkrétní bolestivá místa. V aplikaci lze nalézt také animace jednotlivých cviků, jak rolovat plosku i lýtko, pokud dle písemného popisu nemáte jistotu správného provedení.

Při léčbě zánětu Achillovy šlachy je ortopedy doporučováno omezit zátěž na danou dolní končetinu, chladit (ledovat), využít Hilterapii (vysokointenzivní laserová terapie, pro snížení otoku a urychlení hojení), využití farmakoterapie či injekční terapie pomocí kortikoidů. Z různých doporučovaných mastí se mi v praxi nejvíce osvědčila indometacinová mast.

Mezi další možnosti využití konzervativní léčby je ultrazvuková terapie. Z mých zkušeností má výrazně lepší efekt subaquální ultrazvuk, kdy se na pacienta nedává gel a na to ultrazvuková hlavice (toto je semistatická aplikace), ale pacient vloží nohy do nádoby s vodou indiferentní teploty a do nádoby se vloží hlavice ultrazvuku. Tato aplikace má jedinečný efekt v tom, že dochází k ozvučování celého segmentu, který je pod hladinou. Při aplikaci s gelem nemůže ultrazvuková hlavice svojí plochou obejmout Achillovu šlachu, většina energie se odráží a efekt terapie je výrazně snížený. Pokud na rehabilitačním pracovišti nevyužívají subakvální ultrazvuk lze udělat ultrazvuk semistatický, ale místo kontaktního gelu využít přímo indometacinový gel, mírně tímto lze zvýšit efekt terapie.

V případě, že léčba není indikována při dlouhodobém přetěžování šlachy, tak se stupňuje riziko ruptury, ke kterému nejčastěji dochází v rozmezí dvou až šesti centimetrů nad patní kostí směrem k hlavě. Zde je šlacha nejvíce náchylná k deformaci. Dále se ruptura může vyskytnout na přechodu šlachy ve sval. Pokud k ruptuře dojde, jedinec ucítí prasknutí a prudkou bolest, záhy se vytvoří modřina, pohmatem lze cítit místo utržení šlachy a je nemožné se postavit na dané dolní končetině na špičku. Pokud k ruptuře dojde, je provedena operační léčba, kdy se šlacha sešije, následně se segment znehybní pomocí sádrové fixace na dobu šesti týdnů. Pacient je následně odkázán většinou na čtvrt roku na chůzi pomocí dvou francouzských holí s odlehčováním operované dolní končetiny, kterou po sundání sádry postupně zatěžuje dle pokynů operatéra. Po sejmutí sádry je důležité ovlivnění snížení otoku, uvolnění jizvy, zvýšení svalové síly svalů operované dolní končetiny, stabilizace stoje a chůze.

Dbejte na prevenci při sportovních aktivitách, vyhnete se tím závažnějším onemocněním pohybového aparátu. V případě, že prevenci provádíte a stejně dochází k opakovaným zánětům Achillovy šlachy, neváhejte oslovit svého ortopeda a fyzioterapeuta. Zakopaný pes bude jinde v pohybovém aparátu a je nutné ho rozlousknout, co nejdříve. Protahování, rolování i běhu zdar!



Kateřina Jinochová – fyzioterapeutka

Pohyb lidského těla mne zajímal už odmalička během sportů, kterým jsem se věnovala (tanec, lukostřelba, běh, softball). Zájem o svaly, klouby a jejich zranění mne dovedl na životní dráhu fyzioterapeutky a sportovní terapeutky. Vystudovala jsem bakalářský obor Fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT na Kladně a magisterský titul získala na Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. 

Pracuji jako vedoucí fyzioterapeutka na ortopedicko-fyzioterapeutické klinice Orthotes v Praze, kde se věnuji především pacientům s ortopedickými a traumatologickými diagnózami. 

Mimo ordinaci je součástí mého pracovního života i pedagogická činnost, jelikož jsem externí vyučující studentů fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT. Dále jsem lektorkou konceptu Blackroll pro Českou republiku.

Věnuji se také sportovní fyzioterapii, v sezóně 2019/2020 jsem pečovala o hokejový A-tým Rytíři Kladno. Nyní se věnuji sportovcům ve více oblastech včetně např.  bojových sportů, konkrétně MMA. 

Katku najdete:  www.orthotes.cz

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky