Úvod VybaveníBěhání „Divný boty“ si podmanily svět. Který trend preferujete vy?

„Divný boty“ si podmanily svět. Který trend preferujete vy?

od Vít Kněžínek

Pojem revoluční novinka nám během posledních let značně zevšedněl. Dokážete si ale vybavit, jak vypadaly běžecké boty ještě nedávno? Řekněme před deseti lety? Za tu dobu se opravdu událo hned několik revolucí, které změnily podobu i funkčnost nových modelů a posunuly tento zdánlivě jednoduchý kousek výstroje na dříve nepoznanou úroveň.

Dlouhé roky vypadaly všechny boty bez ohledu na výrobce velmi podobně. Vysoká pata i drop, tuhost taková, že se s botou daly zatloukat hřebíky, pevná patní miska, kontrola pronace pomocí vnitřního klínu, šitý svršek… Rok za rokem, model za modelem. Pořád to stejné v různých barvách a s různými logy. Pak ale přišla kniha Born to run a věci se daly do pohybu.

Nástup minimalismu a barefoot běhání doslova pobláznil celý svět a donutil jednotlivé značky, aby při vývoji nových modelů začaly uvažovat úplně jiným způsobem. Kromě toho se otevřel prostor pro nové, menší, výrobce, kteří byli schopni velmi rychle reagovat na požadavky trhu a postupně zaplnili nově vznikající volná místa v poptávce po specifických běžeckých botách. Přizpůsobili se samozřejmě i běžečtí giganti, ale u celosvětových korporací svázaných marketingem a firemní politikou to vždy trvá o něco déle.

Zázrak jménem minimalismus se nakonal

První revoluční vlnu má na svědomí tzv. minimalismus. Jedná se o styl bot, který se snaží co nejvíce přiblížit běhání naboso. Průkopníkem tohoto trendu postaveném na ideologii Born to Run byly značky Vibram (fivefingers), New Balance a Vivo Barefoot. Velmi rychle se ale přidávaly další a další. Největším vizionářem byla ale v té době nově vznikající značka, jejíž jméno byste si po přečtení předchozích řádků asi netipnuli. Byl to totiž francouzský výrobce Hoka One One se svými maximalistickými botami, kterým se v okamžiku jejich uvedení na trh většina běžců posmívala. 

Tyhle mohutné a na první pohled neohrabané boty byly další revolucí, ale málokdo by si v té době vsadil na to, že se bude jednat o úspěšný trend, který o pár let později začnou napodobovat prakticky všichni výrobci běžeckého vybavení.

Kromě minimalistických bot na běhání se tento trend rozšířil k volnočasovému užití, jako jsou tyto Vivobarefoot do sucha i mokra. Foto: Magdaléna Ondrášová

Minimalismus byl v té době na svém vrcholu a představa běhání v tři centimetry vysokých lodích byla opravdu úsměvná. Jenže… Minimalismus je sice na první pohled úžasná idea, ale v praxi už to takový zázrak není. Každý člověk je sice zrozen k běhu, ale sedavé zaměstnání a způsob života, který jsme si v 21. století osvojili, s tímto trendem nejde tak úplně dohromady. Většina běžců tak dříve či později (obvykle po sérii poranění svalů a šlach způsobených nadměrným zatížením) minimalismus opustila a začala se poohlížet po něčem novém. A právě tady přichází na scénu Hoka.

Divné lodě na klínu z Francie. Díky pohodlí jim běžci odpustili ošklivost

I když to tak na první pohled nevypadá, tak tyhle francouzské předimenzované boty jsou minimalismem silně ovlivněné. Nízký drop a důraz na přirozené vedení chodidla jsou klíčové vlastnosti každého modelu. Kromě toho ale nabízí něco, co minimalismus nabídnout nedokázal. To něco byl neskutečný komfort spojený s nízkou hmotností a překvapivě zajímavou dynamikou při odrazu.

Z Hoky se v posledních letech stal fenomén, který si oblíbily miliony běžců po celém světě a který se stal inspirací pro většinu ostatních výrobců běžeckých bot. Tento trend se drží na výsluní už pěkných pár sezón a nevypadá to, že by se v nejbližší době odporoučel do ústraní. Tím spíše ne, když na maximalistických základech buduje Nike své karbonové závodní impérium s pěnou Pebax a karbonovým plátem uvnitř dnes už legendárních Nike Alphafly (více jsme o nich psali v článku Boty s karbonem: užitečný pomocník, nebo technologický doping?).

Klasický tvar od značky ASICS Foto: ASICS

Spousta dalších výrobců se pak vydala zlatou střední cestou. Saucony, Salming, Inov-8, Altra… a jistě by se našli další. Všechny tyto značky se snaží najít vlastní cestu pro běžce, kteří hledají něco komfortnějšího, než klasické minimalistické boty a zároveň vnímavějšího a méně hromotluckého, než je klasická podoba Hoky a podobných modelů dalších značek.

A v jakých botách se nejlépe běhá vám? Dáváte přednost tradici v podobě Mizuna, nebo ASICSu, kteří i dnes nabízí modely velmi podobné těm z roku 2010? Jste stále věrní minimalismu, nebo dokonce barefootu? Učaroval vám neskutečný komfort maximalistické hoky? Nebo hledáte zlatou střední cestu, která kombinuje přednosti všech předchozích variant? Diskutujte pod článkem nebo na Facebooku.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky