Úvod Nezařazené Jednodušší plánování výletů, než s mapy.cz už není. Aplikace je navíc v češtině. Jak na to?

Jednodušší plánování výletů, než s mapy.cz už není. Aplikace je navíc v češtině. Jak na to?

od Jiří Suchna

Proč jsme vybrali mapy.cz? Je to dnes jeden z nejpoužívanějších mapových i navigačních pomocníků, je česky a poradí si s ním i starší či méně technicky zdatní lidé. Pojďme se tedy blíže podívat, jak si snadno a rychle naplánovat výlet.

Pokud si chceme naplánovat výlet za pomocí mapy.cz, máme dvě možnosti, jak to udělat.

  1. Za pomoci webového rozhraní www.mapy.cz je rychlejší, přehlednější a snazší.
  2. Za využití mobilního telefonu a aplikace mapy.cz, která je dostupná jak pro operační systém Android, tak pro mobilní telefony iPhone.

Za pomoci aplikace je plánování výletů jiné než na webovém rozhraní. Doporučuji pro plánování výletů používat webové rozhraní na PC nebo notebooku. Níže ale najdete oba způsoby, tedy plánování na www.mapy.cz i mobilní aplikaci mapy.cz.

Plánování výletů na webovém rozhraní www.mapy.cz

Při využití PC nebo notebooku je plánování výletů na www.mapy.cz nejpohodlnější. Po zadání internetové stránky www.mapy.cz se zobrazí mapa České republiky (obr. 2). V pravé horní části je možnost kliknout na „Tipy na výlet“, po kliknutí na tuto možnost se zobrazí na mapě náhledy fotek míst, kam lze naplánovat výlet (obr. 3). Při přibližování mapy se postupně zobrazuje více a více míst, kam si můžeme naplánovat výlet (obr. 04).

Plánování výletu na kole z Pardubic do Chlumce nad Cidlinou na zámek Karlova Koruna ve fotogalerii:

Na zkoušku jsem naplánoval výlet z mého bydliště do oblíbeného výletního místa v Chlumci nad Cidlinou a tím je zámek Karlova Koruna (obr. 5). Po kliknutí na zámek Karlova Koruna se zobrazí jeho fotka a pod ní je další možnost kliknout na „fotky“. Když klikneme na tuto možnost, tak se nám zobrazí fotografie daného místa a můžeme se tak pěkně podívat na místo, které bude naším cílem cesty (obr. 6).

Po zavření fotografií místa je v pravém horním rohu možnost „Trasa“. Po kliknutí na „Trasa“ se zobrazí údaj o místu, ze kterého chci startovat. V položce cíl bude automaticky vyplněn zámek Karlova Koruna. Vzhledem k vzdálenosti 40 km jsem si jako dopravní prostředek vybral kolo. Na výběr jsou možnosti cestování jako auto, autobus, kolo, chůze, lyže a loď. Podle zvoleného dopravního prostředku se trasa mezi místem startu a cílem automaticky přepočítá a upraví.

Po vyplnění místa startu, u mne Pardubice, se zobrazí tři možné trasy s údaji o vzdálenosti a času cesty (obr. 07). O trasách lze v pravé dolní části obrazovky získat více informací, jako výškový profil (obr. 08), počasí na trase (obr. 09 a 10) a itinerář (obr. 11). Pokud se z místa startu do cíle chci podívat cestou ještě do jiných míst, lze do trasy vložit další průjezdní body (obr. 12). Po zadání průjezdních bodů se trasa opět přepočítá a upraví (obr. 13).

Další možnosti s naplánovanou trasou na www.mapy.cz

Jakmile je trasa naplánována, můžeme ji sdílet na sociální sítě nebo třeba odeslat e-mailem kamarádům, aby věděli, čeho se budou účastnit při plánování výletu o více účastnících (obr. 14). Další možnost je trasu exportovat do souboru GPX nebo KML z důvodu využití navigace na zařízení (obr. 15). Výborně funguje navigace v navigačním přístroji Garmin po vyexportování naplánované trasy do souboru GPX.

Pokud si budeme chtít s naplánovaným místem cíle více „pohrát“, tak po kliknutí na místo cíle, zde zámek Karlova Koruna, a jeho přiblížení (obr. 16), můžeme kliknout na „Tipy na výlet“ a poté se zobrazí kolem místa cíle další vybraná místa doporučené k návštěvě (obr. 17). Pro bližší ohledání místa cíle si můžeme přepnout mapu do režimu mapy z letadla (obr. 18) nebo 3D pohled (obr. 19). Velice užitečný údaj k místu cíle je otvírací doba, mobilní telefon, webová adresa, emailová adresa, aktuální počasí a krátký popis o místu (obr. 20).

Plánování výletů na mobilním telefonu v aplikaci mapy.cz

Plánování výletů za pomocí aplikace mapy.cz v mobilním telefonu je pojata trošku jinak oproti webovému rozhraní. Zde po spuštění aplikace (obr. 21) a kliknutí na možnost „Výlet po okolí“ (obr. 22) se zobrazí možnost výletu pěšky (obr. 23), na kole (obr. 24) nebo na lyžích.

Po kliknutí na způsob přesunu se zobrazí navrhovaná trasa, vzdálenost a čas trasy. Při změně vzdálenosti, se mění zobrazená trasa a čas. Při zobrazení mapového podkladu lze také zobrazit leteckou mapu, jako ve webovém rozhraní (obr. 25). Při vybrání požadované trasy lze díky zabudovanému GPS modulu v mobilním telefonu zahájit navigaci po zvolené trase a nechat se navigovat, což je šikovné například na kole při umístění mobilního telefonu na řídítkách. Během navigace lze vidět odhadovaný čas příjezdu, zbývající doba na trase a vzdálenost do cíle (obr. 26)

Závěrečné hodnocení plánování výletů na mapy.cz

Plánování výletů za pomocí mapy.cz je prostě skvělé a jednoduché. Tato vychytávka se opravdu povedla a zvládne ji opravdu každý. Při osobním vyzkoušení plánování jak na PC, tak na mobilním telefonu doporučuji plánování na PC nebo notebooku, protože je to intuitivní, rychlé a mám k dispozici více informací jak o trase, tak o místu, kam plánuji výlet. Osobně toto plánování výletů velmi rád používám, kdy si vytvořenou trasu vyexportuji do formátu GPX, nahraji do navigačního zařízení Garmin a pak již nebrání nic tomu, sednout na kolo a šlapat až do cíle.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky